15.9 C
București
vineri, 3 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia va rămâne cea mai mare rută alternativă de export pentru cerealele...

România va rămâne cea mai mare rută alternativă de export pentru cerealele Ucrainei – oficial american

România va rămâne cea mai mare rută alternativă de export a Ucrainei pentru cereale și alte bunuri, pe lângă propriul coridor al Kievului la Marea Neagră, a declarat joi un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, notează Reuters.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Aceasta a început să folosească portul românesc Constanța de la Marea Neagră după ce invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 a oprit transporturile din propriile porturi de la Marea Neagră.

În 2023, Ucraina a exportat 14 milioane de tone de cereale prin portul Constanța, aproximativ 40% din toate transporturile de cereale ale portului pentru anul respectiv, în creștere de la 8,6 milioane de tone în 2022.

Cu toate acestea, volumele de tranzit au scăzut în a doua parte a anului, după ce Rusia a lovit în mod repetat porturile fluviale ucrainene de peste Dunăre dinspre România, membră a Uniunii Europene și a NATO.

Ucraina a creat, de asemenea, un coridor de transport maritim din propriile porturi în luna august, care îmbrățișează coasta vestică a Mării Negre, în apropiere de România și Bulgaria, la scurt timp după ce Rusia s-a retras din acordul de export de cereale din Marea Neagră mediat de ONU și a amenințat că va trata toate navele ca potențiale ținte militare.

Într-o informare de joi, secretarul adjunct al Departamentului de Stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Jim O’Brien, a declarat că Ucraina a exportat aproximativ 7,5 milioane de tone de cereale în decembrie, în principal prin propriul său coridor, dar și prin Constanța.

„Văd în continuare un fel de echilibru de acest gen. Pentru a-și reveni, Ucraina trebuie să exporte. Cred că, doar menținând nivelurile de export pe care le avem acum, aproximativ șapte milioane de tone de cereale și încă un milion de tone de alte articole pe lună, ar însemna mai mult de 25 de miliarde de dolari pe an în PIB pentru economia ucraineană. Asta înseamnă cinci-șase miliarde de dolari în venituri fiscale”, a declarat O’Brien reporterilor.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

De ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

Vinetele sunt o cultură sensibilă și iubitoare de căldură, iar obținerea recoltelor bune este posibilă respectând cerințele acesteia. În...

AFP: UE prelungeşte cadrul temporar ce permite statelor membre să acorde ajutoare agricultorilor

Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole