3.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBulgaria a anunțat că pierde 40 de mln de euro pentru agricultură,...

Bulgaria a anunțat că pierde 40 de mln de euro pentru agricultură, Guvernul negociază cu UE

Bulgaria pierde cel mult 40 de milioane de euro pentru agricultură de la UE, bani care nu au fost plătiți pentru proiecte de investiții în sectorul agricol până la sfârșitul anului 2023, transmite agenția bulgară Mediapool.

Acest lucru a reieșit clar dintr-o anchetă a Mediapool, trimisă viceministrului bulgar al Agriculturii, Tania Gheorghieva – Dabnișka, care este responsabilă de programele europene în sector.

Se pare că guvernul a început deja negocieri de urgență în încercarea de a convinge Comisia Europeană să nu aplice regula deducerii automate (pierderi de bani neachitați în termenii programului), bazându-se pe situația de forță majoră pentru economia bulgară din cauza războiul din Ucraina și redresarea în curs cauzată de criza de COVID.

Unde și cât costă banii de risc?

„Într-adevăr, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală pentru prima dată din 2015, există riscul deducerii fondurilor, al căror cuantum depinde însă de procedurile ulterioare de coordonare cu serviciile Comisiei Europene”, se arată în răspunsurile Ministerului Agriculturii pentru Mediapool.

‹ adv ›

Întrebat direct câți bani nu au fost plătiți la termen și ar trebui considerați pierduți conform regulilor actuale, ministerul nu a indicat o anumită sumă, ci și-a exprimat poziția cu o problemă de matematică:

„În prezent, valoarea estimată a riscului potențial este de aproape trei ori mai mică decât previziunile de 100-120 de milioane de euro anunțate la începutul anului 2023”.

Un calcul simplu arată că 40 de milioane de euro sunt în pericol de a fi pierduți și doar din negocierile începute cu CE va deveni clar dacă vor continua să fie considerate pierdute de Bulgaria după Anul Nou.

Pierderea potențială este în cadrul Programului pentru Dezvoltarea Zonelor Rurale (2014-2020) care expiră. De când Bulgaria a aderat la UE, se aplică așa-numita regula n+3. Aceasta înseamnă că bugetul programului pentru un anumit an trebuie plătit în termen de 3 ani. Adică bugetul programului pentru 2020 urma să fie plătit până la 31 decembrie 2023. Tocmai cele 40 de milioane de euro cu pricina nu au fost plătite în acest termen.

Sunt în desfășurare negocieri cu UE

„În momentul de față, ar fi incorect să vorbim despre o certă „pierdere de fonduri”, deoarece acest lucru nu este real. După cum a fost anunțat la ședința din noiembrie 2023 a Comisiei pentru agricultură, alimentație și silvicultură din cadrul Adunării Naționale, Organul de conducere al programului pretinde în fața CE recunoașterea circumstanțelor de forță majoră (cum ar fi COVID și războiul din Ucraina), care au împiedicat plățile din Fondul de stat pentru Agricultură în anul calendaristic 2023. Negocierile cu CE continuă și în prezent, iar după finalizarea procedurii, este posibil chiar ca riscul potențial să fie eliminat în totalitate”, arată Ministerul Sănătății.

Teza este că în 2022 și 2023, războiul din Ucraina a afectat economia și lanțul de aprovizionare în Bulgaria, ceea ce a dus la refuzurile de a implementa proiecte în baza unor contracte deja încheiate în cadrul Programului de Dezvoltare a Zonelor Rurale 2014-2020.

Au existat numeroase solicitări din partea beneficiarilor de a anexa termenele de implementare a proiectelor și, în consecință, de a muta plățile programate pentru 2023. Acesta este principalul motiv al plăților insuficiente la sfârșitul anului 2023.

„Din păcate, războiul nu este singurul factor”, susține Ministerul Agriculturii, subliniind „consecințele încă prezente ale crizei COVID, lichiditatea scăzută și aprovizionarea dificilă cu îngrășăminte, materii prime, mașini agricole, echipamente, execuția lucrărilor de construcție etc”.

„Dacă factorii de mai sus nu ar fi disponibili, nu ar exista nici măcar un risc minim de deducere a fondurilor”, rezumă Ministerul Sănătății.

Măsuri în dezvoltare

Ministerul explică că odată cu venirea la putere a cabinetul Denkov-Gabriel, în iunie 2023, Consiliul de conducere al Progamului de Dezvoltare Rurală împreună cu Fondul pentru Agricultură au luat o serie de măsuri pentru ca mai multe proiecte să poată fi plătite.

Fermierii și consultanții s-au plâns periodic că autoritatea oficială a lui Rumen Radev a amânat o parte din implementarea proiectelor și recepțiilor în cadrul programului în cauză pentru zonele rurale.

În răspunsul Ministerului Agriculturii pentru Mediapool sunt detaliate măsurile luate de actualul guvern pentru a plăti mai multe fonduri în cadrul acestui program. În cadrul celor mai atractive măsuri pentru investiții în exploatații agricole și în cadrul celei pentru investiții în întreprinderi pentru alimente sau de conserve (4.1 „Investiții în exploatații agricole” și 4.2 „Investiții în prelucrarea produselor agricole”), a fost întreprinsă o redistribuire urgentă a fondurilor în cursul anului, cu scopul de a crește bugetele pentru intrările deja începute pentru a asigura o lichiditate mai mare spre finalul anului.

În plus, în Fondul pentru Agricultură a fost creată o organizație de comunicare individuală activă cu fermierii și agro-antreprenorii și s-a luat legătura cu peste 1.600 de persoane care implementează proiecte cu scopul de a le stimula să depună cereri de plată, cu care aceștia efectiv anunță ca au finalizat proiectul și doresc plata subvenției.

Comunicarea a fost realizată și cu așa-numiții „beneficiarii publici din cadrul Prpgramului de Dezvoltare Rurală” – comune, școli, grădinițe, cămine, instituții de cult din mediul rural în vederea derulării cu promptitudine a procedurilor de licitație pentru selectarea contractanților pentru proiectele aprobate pentru finanțare din Fondul pentru Agricultură și, respectiv, plata avansurilor în anul calendaristic 2023.

Concomitent cu aceasta, de-a lungul ultimului an, Ministerul Agriculturii a fost în contact permanent cu întreprinderea de stat care trebuie să asigure irigarea câmpurilor – Sisteme de irigare EAD pentru încheierea contractelor în cadrul programului de refacere a instalațiilor de irigare. Drept urmare, au fost semnate proiecte în valoare de 112,3 milioane leva.

Ministerul Agriculturii consideră că în primul trimestru al acestui an va deveni clar dacă banii vor fi pierduți sau dacă CE va accepta situația de forță majoră și va anula pierderea de fonduri.

„Dacă și câte fonduri vor fi efectiv deduse din Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se va ști în primul trimestru al anului 2024, întrucât astfel de fonduri ar putea fi eventual deduse din fiecare dintre măsurile din Programului 2014-2020. Care va fi abordarea urmează să fie specificat numai după ce CE stabilește suma exactă (dacă există vreo deducere, desigur) a fondurilor în primul trimestru al anului 2024. În concluzie, ne asumăm întreaga responsabilitate pentru toate eforturile depuse pentru a minimiza riscul pierderii fondurilor PDZR”, concluzionează cei de acolo.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut...
‹ adv ›

Atenționare ANF: Viermele frunzelor de porumb

Primul focar de Viermele frunzelor de porumb Spodoptera frugiperda a fost depistat de către Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) la...

Ungaria: Recolta scăzută de floarea-soarelui susține prețul

Potrivit Ministerului Agriculturii din Ungaria, vara anului 2024 a afectat considerabil cultura de floarea-soarelui. Precipitațiile din toamnă au provocat...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole