19.6 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAutoritatea Vamală şi ANSVSA vor întări colaborarea pentru verificarea importurilor de produse

Autoritatea Vamală şi ANSVSA vor întări colaborarea pentru verificarea importurilor de produse

Autoritatea Vamală Română (AVR) va oferi un flux sporit de informaţii inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind importurile de produse alimentare, îndeosebi în privinţa celor pentru care România solicită licenţiere pentru importuri.

Conform AVR, un grup de lucru, condus de preşedintele Ion Cupă, a avut marţi o întâlnire cu preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, şi vicepreşedintele Dănuţ Păle, pentru a discuta cele mai eficiente modalităţi de a respecta prevederile OUG 126/2023, care a introdus pe lista de licenţiere la import făina de grâu sau de meslin şi zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană.

Oficialii ANSVSA doresc să se asigure că, în lipsa unor solicitări de licenţiere, nu vor intra pe piaţă produse care să aibă o calitate slabă sau infestări care ar putea dăuna sănătăţii consumatorului.

În aceste condiţii, AVR a fost de acord să pună în timp util la dispoziţia ANSVSA date privind tranzitul acestor mărfuri prin România, precum şi despre intrări care ar putea proveni din Ucraina.

„Dorim ca această colaborare să se extindă la nivel instituţional sub forma unui memorandum cu prevederi clare, care să asigure un flux permanent de schimb de informaţii în ambele sensuri. Vrem ca, prin această colaborare, să protejăm piaţa românească de produse de slabă calitate”, a declarat şeful AVR.

La rândul său, preşedintele ANSVSA a arătat importanţa informaţiilor furnizate în timp util, întrucât produsele alimentare au o perioadă scurtă de punere în circulaţie.

„Colaborarea dintre autorităţile vamale şi cele privind siguranţa alimentelor este o bună practică pe care o regăsim în mai toate statele europene. Sperăm că acest parteneriat va aduce un plus de calitate pe piaţa românească”, a adăugat Bociu.

ANSVSA, în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine animală şi nonanimală, destinate atât pentru consum uman, cât şi pentru hrana animalelor, efectuează cu regularitate verificări ale transporturilor provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi de peste 3,4 mln de lei, aplicate operatorilor din industria alimentară, în aprilie

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat, în luna aprilie, amenzi în...
‹ adv ›

Preşedintele ANSVSA: Prin relocarea şi modernizarea IISPV, vom creşte numărul de analize efectuate anual cu peste 35%

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) din Bucureşti are un nou sediu, dotat cu echipamente de laborator...

ANSVSA: Amenzi la unităţi din industria alimentară în zonele turistice

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi din industria alimentară, situate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole