13.9 C
București
joi, 9 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAutoritatea Vamală şi ANSVSA vor întări colaborarea pentru verificarea importurilor de produse

Autoritatea Vamală şi ANSVSA vor întări colaborarea pentru verificarea importurilor de produse

Autoritatea Vamală Română (AVR) va oferi un flux sporit de informaţii inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind importurile de produse alimentare, îndeosebi în privinţa celor pentru care România solicită licenţiere pentru importuri.

Conform AVR, un grup de lucru, condus de preşedintele Ion Cupă, a avut marţi o întâlnire cu preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, şi vicepreşedintele Dănuţ Păle, pentru a discuta cele mai eficiente modalităţi de a respecta prevederile OUG 126/2023, care a introdus pe lista de licenţiere la import făina de grâu sau de meslin şi zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană.

Oficialii ANSVSA doresc să se asigure că, în lipsa unor solicitări de licenţiere, nu vor intra pe piaţă produse care să aibă o calitate slabă sau infestări care ar putea dăuna sănătăţii consumatorului.

În aceste condiţii, AVR a fost de acord să pună în timp util la dispoziţia ANSVSA date privind tranzitul acestor mărfuri prin România, precum şi despre intrări care ar putea proveni din Ucraina.

„Dorim ca această colaborare să se extindă la nivel instituţional sub forma unui memorandum cu prevederi clare, care să asigure un flux permanent de schimb de informaţii în ambele sensuri. Vrem ca, prin această colaborare, să protejăm piaţa românească de produse de slabă calitate”, a declarat şeful AVR.

La rândul său, preşedintele ANSVSA a arătat importanţa informaţiilor furnizate în timp util, întrucât produsele alimentare au o perioadă scurtă de punere în circulaţie.

„Colaborarea dintre autorităţile vamale şi cele privind siguranţa alimentelor este o bună practică pe care o regăsim în mai toate statele europene. Sperăm că acest parteneriat va aduce un plus de calitate pe piaţa românească”, a adăugat Bociu.

ANSVSA, în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine animală şi nonanimală, destinate atât pentru consum uman, cât şi pentru hrana animalelor, efectuează cu regularitate verificări ale transporturilor provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi la unităţi din industria alimentară în zonele turistice

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din...
‹ adv ›

Controale ANSVSA: 101 sancţiuni şi peste 14 tone de produse oprite de la comercializare

Inspectorii sanitari veterinari au efectuat 996 de controale, în intervalul 16 - 29 martie a.c., pentru depistarea unor practici...

ANSVSA: Control și amenzi pentru verificarea trasabilităţii peştelui la 57 de operatori din 22 de judeţe

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole