11.1 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCFRO susține o poziție comună a Guvernului României cu țările europene afectate...

CFRO susține o poziție comună a Guvernului României cu țările europene afectate de tranzitul și exportul cerealelor din Ucraina

Clubul Fermierilor Români a adresat o scrisoare deschisă către Primul-ministru al Guvernului României, semnalând necesitatea și urgența unor decizii politice la nivel înalt european pentru repunerea pieței cerealelor într-o formă reglementată – așa cum obligă și Politica Agricolă Comună – corectarea perturbărilor extrem de puternice generate de eliminarea oricăror condiții la accesul cerealelor din Ucraina pe piața comună, printr-o serie de propuneri concrete.

Având în vedere acțiunile politico-diplomatice în desfășurare în aceste zile la București, Bruxelles și în capitalele celorlalte țări europene care au frontieră comună cu Ucraina, pentru fundamentarea deciziilor care să determine reglementarea pieței europene de cereale, Clubul a evidențiat importanța asocierii României la o poziție comună a celorlalte țări afectate de importurile de cereale din Ucraina – atât la nivel politico-strategic, cât și operațional.

Prin deciziile anunțate de interzicere temporară a importurilor de cereale ucrainene în Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, Clubul semnalează că țara noastră va deveni calea predominantă pentru tranzitul și exportul cerealelor ucrainene, determinând astfel o presiune masivă asupra capacității logistice a țării noastre (în principal Portul Constanța), dar și asupra stabilității financiare a fermelor noastre, multe dintre acestea aflându-se deja într-o situație dificilă.

În prezent, România se confruntă atât cu perturbarea pieței de cereale, cât și cu cea a lanțului valoric agroalimentar, cu efecte negative în cascadă asupra tuturor actorilor implicați.

Clubul Fermierilor Români propune și cere autorităților române implementarea următoarelor soluții pentru protejarea sectorului agricol românesc:

  • Identificarea și aplicarea imediată, pentru minim 3 luni, a unor măsuri care să asigure prioritatea tranzitului și comercializării cerealelor și oleaginoaselor românești în Portul Constanța, prin stabilirea unor culoare destinate fermierilor români, în măsură să permită capitalizarea fermierilor și asigurarea condițiilor propice pentru noua recoltă.
  • Aplicarea controlului fito-sanitar riguros la graniță, pentru asigurarea respectării standardelor europene de calitate a cerealelor importate din Ucraina. Piața europeană a produselor agricole este reglementată pe tot lanțul agroalimentar, începând de la producție până la procesare și consum.
  • Neprelungirea acordului privind eliminarea taxelor vamale pentru câteva produse sensibile (grâu și făină, porumb și mălai, soia și rapiță) importate din Ucraina.
  • Susținerea de către România a adoptării unui mecanism de sprijin european pentru comercializarea cerealelor din Ucraina în alte țări decât spațiul comun european.
  • Susținerea de către România, în cadrul Consiliului UE, a unor reguli prin care să fie alocate compensații corespunzător pierderilor determinate de importul și tranzitul de cereale din Ucraina, proporțional cu cantitățile asociate fiecărei rute prin spațiul european (România a fost principala cale, cu peste 50% din ceea ce a plecat pe Linia de Solidaritate din Ucraina).
  • Introducerea unui sistem de garanții care să se aplice produselor care tranzitează România, cu plata lor la intrarea în România și recuperarea la părăsirea teritoriului României.

Clubul Fermierilor Români reiterează importanța unui mesaj european comun la nivelul țărilor afectate de exportul cerealelor ucrainene în vederea promovării unității și coeziunii în cadrul Uniunii Europene, demers atât de așteptat de către fermierii europeni.

O abordare comună a grupului celor 5 state membre poate aduce beneficii semnificative în ceea ce reprezintă siguranța și securitatea alimentară a UE.
Clubul Fermierilor Români reafirmă angajamentul său de a promova un model românesc de agricultură performantă, care să valorifice specificul național în contextul Politicii Agricole Comune și își exprimă disponibilitatea de a colabora cu Guvernul și MADR pentru identificarea și implementarea de soluții eficiente pentru protejarea intereselor fermierilor români și a competitivității agriculturii românești.

Despre Clubul Fermierilor Români

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Români este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Activitatea asociației este organizată pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director și puse în practică de unitatea executivă a Clubului. Proiectele vizează domeniile legislativ, fiscal, tehnologie și resurse umane și își propun să identifice soluții care să răspundă în mod real, concret, problemelor cu care se confruntă fermierii.

Clubul Fermierilor Români lansează și derulează programe și proiecte concrete pe patru direcții strategice de acțiune: reprezentare, consiliere și consultanță, formare și leadership, informare și comunicare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Delegația CFRO s-a întâlnit cu Comisarul Wojciechowski cu scopul de a definitiva viitorul agriculturii europene

Delegația Clubului Fermierilor Români, formată din membri ai Consiliului...
‹ adv ›

Grant pentru promovarea produselor agricole – oportunitate de finanțare a Programului AGRIP

Programul AGRIP are ca obiectiv promovarea competitivității și recunoașterii produselor agricole și alimentare ale Uniunii Europene, atât pe piața...

CFRO: Propuneri de modificari solicitate de fermieri – sM 17.1, transmise MADR

Clubul Fermierilor Români și Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare apreciază deschiderea pe care o are ministerul agriculturii pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole