10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut cu 13,7% anul trecut, atenuând astfel temerile privind evoluţia preţurilor la alimente pe plan mondial, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În 2023, acest indice a scăzut la 124 puncte, faţă de 143,7 puncte în 2022, când s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1990.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a situat în decembrie 2023 la 118,5 puncte, un declin de 1,5% faţă de noiembrie 2023 şi cu 10,1% sub nivelul din decembrie 2022.

În decembrie, comparativ cu luna precedentă, indicele preţului la zahăr a scăzut cu 16,6%, dar a crescut pe ansamblul anului trecut cu 14,9%.

„Evoluţiile au fost determinate în principal de ritmul solid al producţiei din Brazilia, şi de folosirea scăzută a trestiei de zahăr pentru producţia de etanol în India”, a precizat FAO.

În decembrie, comparativ cu luna precedentă, indicele preţului la cereale a crescut cu 1,5%, pe fondul majorării preţurilor la grâu, porumb, orez şi orz, a urmare a livrărilor mai reduse din principalele ţări exportatoare. Pentru 2023 în ansamblu, indicele preţului la cereale a fost cu 15,4% sub nivelul din 2022.

Cele mai semnificative scăderi de preţuri s-au înregistrat la uleiuri vegetale, un declin de 1,4% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, şi de 32,7% pe ansamblul anului trecut.

În decembrie, comparativ cu luna precedentă, preţurilor internaţionale la carne au scăzut cu 1%, iar pe ansamblul anului trecut declinul a fost de 1,8%. La cereale, s-a înregistrat un avans de 1,6% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, dar un recul de 16,1% în 2023 faţă de 2022.

  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut...
‹ adv ›

FAO recomandă majorarea producţiei de carne ca răspuns la provocările de sănătate din ţările sărace

Lumea trebuie să majoreze producţia de carne pentru a răspunde la foamea răspândită şi lipsurile de nutrienţi cu care...

FAO: Preţurile mondiale la alimente s-au menţinut constante în noiembrie

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a menţinut constant în noiembrie, preţurile mai scăzute pe plan internaţional la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole