România rămâne în continuare una dintre principalele destinații pentru exporturile ucrainene de ulei de floarea soarelui. În decembrie 2023, un sfert din livrările ucrainenilor au ajuns în țara noastră, notează puterea.ro.
Exporturile de ulei de floarea soarelui ale Ucrainei au atins în decembrie 2023 aproape 672 000 de tone, în creștere cu 25% față de luna noiembrie 2023, ceea ce reprezintă cel mai mare volum al livrărilor la extern, începând cu ianuarie 2022.
Mai mult de atât, aceste livrări din decembrie ocupă locul doi într-un clasament al celor mai mari exporturi în luna decembrie din întreaga istorie a exporturilor ucrainene pe acest segment, potrivit APK-Inform.
Principalele destinații ale livrărilor ucrainene în decembrie 2023 au fost România, 25% din volume și Turcia – 12% din livrări, arată agroportal.ua.
În total, în perioada septembrie-decembrie 2023 aproape 2 milioane de tone de ulei de floarea soarelui au fost exportate din Ucraina, ceea ce înseamnă un plus de 4%, față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
Importuri mari și de semințe de floarea soarelui
România se numără alături de Bulgaria printre cei mai mari importatori europeni de semințe de floarea soarelui din Ucraina. Bulgarii au achiziționat un volum de 811.445 de tone, în anul comercial 2022/2023 (perioada 1 iulie 2022 – 9 aprilie 2023), potrivit datelor Comisiei Europene.
Pe locul doi s-a aflat România, care a fost cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui din UE în 2022. Țara noastră a importat în perioada menționată 454.376 de tone de semințe de floarea-soarelui, adică aproximativ 22% din cantitatea record de 2 milioane de tone importate de UE. Pe locul trei în topul importatorilor s-a aflat Ungaria cu un total de 321.772 de tone.
Ucraina a ajuns să fie principalul furnizor de semințe de floarea soarelui al UE, acoperind, în 2022, de exemplu, undeva la 86% din importuri. Anterior, Republica Moldova era cel mai important furnizor.
Import pe bază de licențe din octombrie 2023
Pentru a limita importurile de materii prime din Ucraina, România a recurs, începând cu data de 13 octombrie, la măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării.
Produsele agricole care fac obiectul importului pe bază de licențe sunt: grâu și meslin (amestec de grâu cu secară), porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate; semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. Începând cu 2024, pe listă s-au mai adăugat zahărul și făina.