8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCâinele Ciobănesc Caucazian – temperament, întreținere

Câinele Ciobănesc Caucazian – temperament, întreținere

Loial, puternic și curajos, câinele Ciobănesc Caucazian este un bun protector al familiei. Rasa a fost creată să păzească turmele și să apere gospodăria împotriva prădătorilor sălbatici din regiunea severă a Munților Caucaz. Este un animal perfect pentru stână sau fermă.  

Această rasă masivă ține mult la teritoriul său și poate iniția lupta chiar și împotriva urșilor sau lupilor.

Câinii Ciobănești Caucazieni sunt inteligenți, dar spiritul lor încăpățânat și independent poate fi un impediment la dresaj. Neîncrederea lor înnăscută față de străini sau alte animale poate duce la agresivitate, dacă un dresor experimentat nu îi ține sub control.

‹ adv ›

Caucazianul Ciobănesc nu este o alegere bună pentru începători. Acesta nu este un câine potrivit pentru apartament din cauza dimensiunilor, deși nu se consideră a fi prea energic.

Cățeii de Ciobănesc Caucazian pot fi pufoși și adorabili, dar au nevoie de o mână puternică și de multă muncă. Cu toate acestea, cu o pregătire și o socializare corespunzătoare, Ciobăneștii Caucazieni pot fi câini de pază puternici, tovarăși de familie și chiar câini de terapie.

Citiți în acest articol:

  • Originea câinelui Ciobănesc Caucazian;
  • Aspectul rasei Ciobănesc Caucazian;
  • Temperamentul și dresajul câinelui Caucazian;
  • Întreținerea câinelui Ciobănesc Caucazian;
  • Cu ce hrănim câinele Ciobănesc Caucazian.

Originea câinelui Ciobănesc Caucazian

Istoria rasei începe cu mai bine de 2500 ani în urmă. După una din ipoteze, strămoșul Caucazianului este Dogul de Tibet, de la care a provenit, ulterior, și Mastifful Tibetan.

Pentru prima oară, Ciobănescul Caucazian apare în scrieri în anul 1121 î.e.n., când un astfel de câine a fost adus în dar împăratului dinastiei Zhou. Mai târziu, rasa s-a răspândit activ pe teritoriul Mongoliei și a altor țări din Asia.

În secolul XVIII, în Turcia, Caucazienii erau folosiți la slujbă în armată. În perioada cuceririi teritoriului Caucazului, a fost emis un decret, conform căruia Ciobăneștii Caucazieni au devenit câini de serviciu și stăteau la paza tuturor cetăților de pe câmpul de luptă. 

Și până în ziua de astăzi, rasa are o importanță crucială în zona Caucazului, fiind ajutori de preț ai ciobenilor și paznici devotați ai turmelor de animale.

Slujba de pază pe parcursul istoriei creării rasei a contribuit la formarea caracterului câinilor, în special la manifestarea neîncrederii și agresiunii față de străini. Aceste calități sunt de neînlocuit pentru un câine de pază, așa că rasa este foarte apreciată de către chinologi.  

Vezi și Rasa de câini Kangal Turcesc – imagini, descriere, îngrijire.

Aspectul rasei Ciobănesc Caucazian

  • Dezvoltare proporțională a corpului, musculatură și oase puternice, corp ușor alungit (lungimea depășește cu 3-8% înălțimea la greabăn).
  • Greutatea corporală: 50-75 kg la masculi și 45-70 kg la femele.
  • Înălțimea la greabăn: 68-75 cm – masculii și 64-71 cm – femelele.
  • Cap mare, cu fruntea plată, împărțită în două de un șanț longitudinal, bărbie puternică.
  • Botul larg, îngustat spre vârf. Linia superioară a botului este paralelă cu linia frunții.
  • Nas mare, lat, cu nările moderat deschise. Culoarea lui este neagră, dar poate fi mai deschisă la câinii cafenii sau cei cu pete.
  • Ochi mici și ovali, ușor oblici. Culoarea irisului este maro. Pleoapele sunt negre.
  • Urechi triunghiulare mici, atârnate, poziționate înalt.
  • Corpul puternic și musculos, cu un greabăn pronunțat, spate drept și puternic, zonă lombară scurtă și ușor convexă, crupă largă și rotungită, abdomenul suplu.
  • Coadă lungă, înaltă, în formă de seceră. Atunci când este calmă, aceasta este în jos și ajunge până la jarete. Când este excitată, se ridică și se extinde peste linia spatelui.
  • Picioare drepte și paralele, omoplați largi. Labele puternice, rotungite, cu degetele îngrămădite.
  • Blană dreaptă, aspră, cu un strat inferior bine dezvoltat, cu o lungime de cel puțin 5 cm. Părul este puțin mai scurt și mai dens pe cap și în partea din față a picioarelor.
  • Culori uniforme, pestrițe sau cu pete de orice culoare, cu excepția negrului, a combinațiilor de negru cu alte culori, albastrului și maro.
  • Speranța de viață – 10-12 ani.

Citește și despre Câinele Ciobănesc Mioritic – alimentație și întreținere.

Temperamentul și dresajul câinelul Ciobănesc Caucazian

Rasa Ciobănesc Caucazian diferă mult după temperament de multe alte rase de talie mare. Caucazienii sunt independenți și inteligenți, iar independența împiedică dresajul eficient. Pentru a putea antrena un astfel de câine trebuie, mai întâi, să i se cunoască caracterul.

Nu se admite aplicarea forței fizice sau grăbirea procesului. Caucazianul poate să se încăpățâneze și să nu mai reacționeze la nicio comandă. Dacă dresajul se termină cu succes, comenzile rămân în memoria câinelui pe toată durata vieții, ceea ce nu se întâmplă la multe alte rase.

Ciobănescul Caucazian prezintă un nivel înnăscut de agresivitate, așa că este foarte important să i se educe bunele maniere în prezența persoanelor străine încă de la vârstă fragedă.

Rasa nu se potrivește în calitate de animal jucăuș pentru familii cu copii, mai ales mici. Chiar dacă el este protectiv cu membrii familiei și nu le-ar face rău din intenție, dimensiunile și puterea lui face periculos până și cel mai inofensiv joc.

Temperamentul Caucazienilor este echilibrat, în condiții de oraș sunt animale lente. Deși au o reacție rapidă la stimuli, ei nu vor alerga după obiecte ca orice altă rasă, păstrând energia pentru ceva mai important.

În exces de atenție din partea tuturor membrilor familiei, Ciobănescul Caucazian se simte unicul lider al „haitei” și nu prezintă obediență nici în fața celui mai autoritar stăpân.

Câinele Caucazian face parte din rasele cu maturitate tardivă, așa că dresajul își are rostul de la vârsta de 5-6 luni. Până la un an se recomandă însușirea a 5-7 comenzi de bază. Dresajul complet se încheie la 2-3 ani, asta pentru că animalul nu iubește să repete continuu și monoton una și aceeași comandă.

Vezi și Rasa de câini Kangal Turcesc – boli frecvente și tratament.

Întreținerea câinelui Ciobănesc Caucazian

Caucazianul este caracterizat drept animal foarte posesiv, care poate fi cu adevărat fericit doar atunci, când are pe cine păzi. Mediul perfect pentru el ar fi o casă privată cu o curte și suficient teren în jur.

Oscilațiile termice nu prezintă un disconfort semnificativ pentru Ciobănescul Caucazian, datorită stratului gros de blană. Crescătorii afirmă că, deseori, animalul doarme pe zăpadă, chiar dacă are adăpost cald alături. O volieră spațioasă lângă casă este perfectă pentru întreținerea Caucazianului.

Rasa este ținută în condiții de apartament doar de către cei mai mari iubitori ai acesteia. Desigur, Ciobănescul Caucazian nu este un animal foarte activ și nu va deteriora apartamentul risipindu-și energia. Dar acesta nu va fi în stare să-și manifeste calitățile de paznic și va suferi din această cauză.

Rasa este una masivă și necesită spațiu pe măsura dimensiunilor sale. Aceasta nu are nevoie doar de un pat de dormit și o zonă pentru hrănit, ci și de o vizibilitate maximă către toată suprafața apartamentului. Cu mare atenție se va deschide ușa oaspeților, care sunt priviți de câine drept intrus.

Blana densă necesită igienă minuțioasă, pieptănat aproape zilnic, tuns la necesitate, spălat pe măsura acumulării murdăriei. Ochii și urechile se curăță săptămânal. Unghiile se tund o dată pe lună, mai ales dacă lipsesc plimbările regulate și acestea nu se tocesc natural (se aude zgomot când calcă pe podea dură).

Citește și despre Border Collie – una dintre cele mai inteligente rase de câini.

Cu ce hrănim Ciobănescul Caucazian

Comparativ cu alte rase de talie foarte mare, Ciobănescul Caucazian mănâncă relativ puțin. Norma zilnică de hrană naturală constituie 35-45 g pe kg masă corporală, iar de hrană uscată – 10-15 g/kg m.c. Metabolismul lor natural permite asimilarea maximă a substanțelor nutritive.

Rasa prezintă toleranță bună către laptele integral, care poate provoca disfuncții digestive la multe alte rase de câini, cu condiția că acesta este administrat regulat.

Produsul de bază în hrana Caucazienilor este carnea, de dorit cu fibră mai dură: cea de cal, vacă, oaie. Se admit în alimentație subprodusele, precum și peștele. Proteina animală se amestecă cu terciuri din cereale, cu legume sau fructe.

Terciul, preferabil din orez sau hrișcă, se va fierbe bine, în caz contrar stomacul câinelui nu îl digeră. Dieta poate fi îmbogățită cu brânză și diferite adaosuri de vitamine.

Ciobănescul Caucazian nu este un câine pretențios la alimentație și consumă tot ce i se oferă. Specialiștii în nutriție nu recomandă o dietă foarte variată și cu exces de delicii, deoarece rasa nu este prea activă și cheltuie caloriile consumate foarte econom. Uneori, câinele decide singur să refuze hrana, pentru a reduce din excesul de energie.

Sursă imagini: www.canva.com.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole