12.6 C
București
joi, 2 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProtestul transportatorilor polonezi: Ucraina anunţă deblocarea unui punct de trecere a frontierei

Protestul transportatorilor polonezi: Ucraina anunţă deblocarea unui punct de trecere a frontierei

Ucraina a anunţat duminică deblocarea unui punct de trecere a frontierei cu Polonia, la două zile după o întrevedere, la Kiev, între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi noul şef al diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski, pentru a găsi o soluţie, informează AFP.

„Circulaţia camioanelor a fost reluată: agricultorii polonezi îşi încetează blocada în faţa postului de control de la Medyka” (sud), a anunţat poliţia de frontieră ucraineană, pe Telegram. Blocada a luat sfârşit la ora 09:30 (07:30 GMT), iar înregistrarea, precum şi trecerea camioanelor care intră în Ucraina se efectuează ca de obicei.

Transportatorii polonezi, care denunţă „concurenţa neloială” a colegilor lor ucraineni, blochează de la începutul lui noiembrie frontiera între cele două ţări, generând cozi de aşteptare interminabile.

Ei cer înainte de toate restabilirea unui sistem european de permis pentru companiile de transport ucrainene care trimit camioane în Polonia. Însă, UE a renunţat la acest sistem pentru a susţine Kievul, după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022 şi de atunci a prelungit această exceptare până în iunie 2024.

La rândul său, Ucraina depinde puternic de transportul rutier cu Polonia, membră a Uniunii Europene, pentru exporturile şi importurile sale, în special după invazia rusă, în urmă cu aproape doi ani.

Vineri, noul şef al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a avut la Kiev întrevederi cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precum şi cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a discuta asupra acestui subiect care tensionează relaţiile între cele două state vecine.

„Trebuie să găsim soluţii”, a insistat în faţa presei Kuleba, estimând situaţia drept „inacceptabilă”, în timp ce Kubrakov a spus că „speră să fie găsită o poziţie comună săptămâna aceasta”.

Noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, a promis că va găsi o soluţie în privinţa transportatorilor nemulţumiţi din ţara sa.

Polonia este unul dintre principalii susţinători ai Ucrainei în Europa, însă relaţiile dintre cele două state s-au tensionat în ultimele luni pe fondul disputelor comerciale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFP: Fermierii polonezi au blocat două puncte de trecere a frontierei cu Germania

Fermierii polonezi au reluat acţiunile de blocare a frontierei...
‹ adv ›

Reuters: Fermierii cehi protestează pe străzile din Praga

Fermierii cehi au aruncat joi bălegar în faţa clădirilor guvernamentale şi au blocat străzile din Praga cu tractoarele, reluând...

Reuters: Protestele fermierilor polonezi în legătură cu cerealele ucrainene ajung la graniţa cu Lituania

Fermierii polonezi au protestat vineri la graniţa cu Lituania împotriva a ceea ce ei spun că sunt importuri de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole