6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSimona Elena Stancu: Am accesat fonduri europene de 40.000 de euro pentru...

Simona Elena Stancu: Am accesat fonduri europene de 40.000 de euro pentru fondarea unei făbricuțe cu brichete

O făbricuță cu brichete din materiale vegetale pentru încălzire poate fi o idee bună de afaceri, având în vedere oportunitatea de finanțare din fonduri europene, precum și cererea de astfel de combustibil, unde rețelele publice de încălzire a locuințelor lasă descoperite zone mari, în mod special în mediul rural.

Tone de resturi vegetale rămân pe câmp, iar transformarea lor în brichete ar constitui nu doar un business profitabil, ci și o măsură de protecție a naturii prin faptul că astfel pădurile rămân neatinse.

Pentru a înțelege mai bine specificul unui astfel de business, am stat de vorbă cu Simona-Elena Stancu din localitatea Tanacu, județul Vaslui, masterandă la Facultatea de Agricultură USV Iași, care a accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, cu ajutorul proiectului e-Antreprenor.

‹ adv ›

Un curs de antreprenoriat a fost punctul de plecare

Simona Elena Stancu are 23 de ani și a absolvit Ingineria și managementul afacerilor agricole, iar în prezent urmează studiile de master, la specializarea Management și audit în agricultură, în cadrul Facultății de Agricultură USV Iași.

„În prima fază am participat la un curs de antreprenoriat; ideea de a face brichete din materiale vegetale a pornit de la o discuție cu o persoană apropiată. Având și o firmă în domeniul agricol, am reușit să-mi asigur singură materia primă. Prețul liniilor de brichetare diferă în funcție de țara lor de origine și de productivitatea acestora. Linia pe care am achiziționat-o a ajuns la suma de 52.000 de euro, din care aproximativ 40.000 au fost fonduri europene, 100% nerambursabile”, specifică tânăra antreprenoare din județul Vaslui.

Activitatea de antreprenoriat a cuprins câte un pic din toate, specifică inginerul agronom Simona Elena Stancu:

„Am participat la producție, la partea de documentație și de realizare a documentelor necesare funcționării unei astfel de afaceri. Dacă nu urmam cursul Facultății de Agricultură, nu aș fi ajuns să inițiez acest plan de afaceri”.

Cum a fost experiența în cadrul proiectului e-Antreprenor?

Experiența în cadrul proiectului e-Antreprenor a fost una captivantă și presărată cu multe provocări, spune antreprenoarea din Vaslui.

„Acest proiect m-a ajutat mult în dezvoltarea mea personală. Această experiență m-a făcut mult mai încrezătoare în forțele mele, și mai responsabilă și ambițioasă. Am înțeles că pentru a reuși este nevoie de multă muncă în spate. La două luni după înființarea făbricuței de brichete, am decis să-mi mai înființez o societate în domeniul agricol, pentru a le împleti pe cele două, și a le face mai profitabile.

Dacă la început lucrurile păreau destul de simple, în perioada de implementare a proiectului am avut multe provocări, utilajele s-au scumpit cu mult față de prețul pe care-l aveam eu în planul de afaceri, timpul de așteptare al autorizațiilor și al avizelor de la instituțiile statului a fost mai mare decât preconizam, cât și alte probleme tehnice pe care le-am întâmpinat. Cu toate acestea, consider că, acest proiect a fost un start foarte bun pentru mine ca proaspăt absolventă de agricultură’’, încheie Simona Elena Stancu, absolventă a Facultății de Agricultură din Iași, care a accesat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro încă de pe băncile facultății pentru un business cu brichete.

Utilizarea brichetelor

Prin fabricarea brichetelor se valorifică eficient resturile vegetale și se evită poluarea mediului. Emisia de substanțe nocive se limitează, iar cantitatea mică de cenușă rezultată poate fi folosită ca îngrășământ.

Materia primă, biomasa agricolă uscată reprezintă o resursă inepuizabilă, iar exploatarea ei ar putea contribui la dezvoltarea durabilă a sectorului energetic şi la protecţia mediului.

Brichetele mai sunt numite generic granule, de dimensiuni mai mari, de formă dreptunghiulară sau cilindrică, cu diametru de maximum 64 mm, fapt ce permite utilizarea acestora drept combustibil pentru centrale termice automatizate, dar și în orice sobă clasică, cazane, incineratoare care folosesc combustibil solid.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Bună dimineața !
    As fi interesata de informații referitoare la implementarea unui proiect pentru o fabrica peleti!
    Va mulțumesc
    Toate cele bune

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Zilele Recoltei la USV Iași: Festivalul gusturilor locale cu peste 80 de expozanți

Legume, fructe, salate, compoturi, preparate din carne, sorturi de...
‹ adv ›

USV Iași organizează prima degustare de struguri pe 20 septembrie 2024

Pe 20 septembrie 2024, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași va găzdui prima ediție...

Alba: Peste trei milioane de euro, viraţi în conturile a zeci de tineri fermieri din zona montană

Aproape 60 de tineri fermieri din zona montană din Alba au primit în total peste trei milioane de euro,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole