Elena-Larisa Naie Stoicescu, o femeie fermier din satul Buzoești, județul Argeș, și-a extins semnificativ plantația de căpșuni prin proiectul Sunshine Berries, susținut de compania internațională agricolă Corteva Agriscience.
Această inițiativă vizionară a fost susținută printr-o bursă în cadrul proiectului de burse educaționale TalentA, unde Elena-Larisa a ieșit pe locul al treilea în ediția din 2022. Cu un an în urmă, a triumfat cu proiectul său, având ca scop optimizarea spațiului disponibil și îmbunătățirea afacerii prin construirea unui nou solar.
Elena-Larisa deține o mică plantație de căpșuni și livrează fructe proaspete chiar și în luna octombrie, folosind o varietate remontantă. A ales să cultive căpșuni datorită cererii în creștere, reprezentând un interes economic și alimentar semnificativ.
Afacerea sa a demonstrat un potențial semnificativ de producție datorită calității fructelor, căpșunile fiind printre puținele plante care ating maturitatea pe tot parcursul anului, producând fructe în primele 12 luni.
Cu premiul câștigat acum un an prin TalentA, o inițiativă educațională fondată de Corteva Agriscience, care a atins cu succes cea de-a patra ediție în 2023 în România, Elena-Larisa a accelerat implementarea cu succes a diverselor măsuri pentru îmbunătățirea infrastructurii afacerii Sunshine Berries.
Ca urmare, investițiile pentru forarea unui puț și ridicarea unui solar, pentru a ajuta la extinderea zonei de livrare și facilitarea contactului direct cu clienții, au fost finalizate cu succes.
Planurile de dezvoltare pentru proiectul Sunshine Berries includ extinderea cu o suprafață suplimentară de căpșuni, precum și mici suprafețe pentru culturi de zmeură, mure și afine. Mai mult, Elena-Larisa intenționează să includă o componentă educațională în afacere:
Cu toate că afacerea nu s-a extins încă suficient pentru a angaja personal permanent, planurile de creștere a afacerii vor genera în viitorul apropiat oportunități semnificative de angajare pentru comunitatea locală.
Aceste obiective reflectă interesul câștigătoarei TalentA pentru dezvoltarea durabilă și prosperitatea comunității locale, acestea reprezentând obiective aliniate cu angajamentul Corteva Agriscience de a îmbogăți viața generațiilor viitoare prin susținerea femeilor în agricultură pentru a-și confirma rolul incontestabil.
Experiența în cadrul programului de burse educaționale TalentA al Corteva Agriscience a fost definitorie pentru peste 1200 de femei la nivel internațional care s-au înscris în cursuri în toate țările în care a fost lansat.
Pentru femeile fermiere, a fost un catalizator pentru depășirea temerilor și îngrijorărilor, contribuind la dezvoltarea personală și profesională a participantelor. Acest sprijin continuu este crucial în construirea unei rețele de femei puternice în industria agricolă.