19.5 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAAC: În condiţii legale clare, noile tehnici genomice ar putea reprezenta o...

AAC: În condiţii legale clare, noile tehnici genomice ar putea reprezenta o oportunitate pentru fermierii români

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) nu se opune progresului tehnologic dar consideră că există o serie de chestiuni ce trebuie clarificate şi o serie de condiţii ce trebuie să fie îndeplinite înainte de adoptarea noilor tehnici genomice (NGT) în agricultură.

Potrivit Alianţei, în spaţiul public, autohton sau comunitar, se vehiculează o serie informaţii inexacte despre cum se raportează mediul asociativ agricol naţional pe acest subiect dar şi despre poziţia României, în rândul celorlalte state membre.

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), singura structură cu reprezentativitate la nivel naţional şi european în mediul asociativ agricol, membru COPA-COGECA din partea României, susţine implementarea celor mai noi progrese ale ştiinţei. Apreciem că, în condiţii legale clare, NGT ar putea reprezenta, din punct de vedere tehnologic, o oportunitate pentru fermierii români”.

Cu toate acestea, AAC consideră că, în acest moment, discuţia este legată de chestiuni juridice şi comerciale.

„Este nevoie, în continuare, de consultări suplimentare pentru a lămuri, complet, toate semnele de întrebare legate de actuala propunere de regulament a Comisiei Europene, în ultima formulă de text. Suntem pentru ştiinţă dar nu în condiţii discutabile din punct de vedere legal. Nu dorim ca fermierii români să devină, în următorii ani, victimele unor dispute comerciale sau juridice care să le afecteze activitatea”, declară alianța.

În acest context, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare apreciază pozitiv modul în care, până acum, România, prin ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reprezentat interesele fermierilor în Consiliul AGRIFISH, în dosarul NGT.

„România susţine noile tehnici genomice, nu a existat niciodată opţiunea să se opună, doar că există o serie de chestiuni ce trebuie clarificate şi o serie de condiţii ce trebuie să fie îndeplinite. Considerăm că, odată ce aceste condiţii vor fi tranşate, România poate susţine, şi cu sprijinul AAC, o nouă formă de regulament a Comisiei Europene pe această temă”, transmit reprezentanţii AAC.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din patru organizaţii agricole: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – „PRO AGRO”, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – „LAPAR”, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – „UNCSV” şi Asociaţia Forţa Fermierilor – „AFF”. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC cere urgentarea plăților aflate în blocaj pentru ANT și ecoschema PD 04

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO...
‹ adv ›

AAC anunță că în lipsa unor soluții concrete din partea MADR, vor solicita autorizarea protestelor în fiecare județ

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...

Alianţa pentru Agricultură solicită acordarea de urgenţă a creditelor agricole cu dobândă subvenţionată

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită ministrului Agriculturii, Florin Barbu, acordarea în regim de urgenţă a creditelor agricole cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole