32.2 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBloomberg: Fermierii care nu îşi reduc emisiile ar putea să plătească dobânzi...

Bloomberg: Fermierii care nu îşi reduc emisiile ar putea să plătească dobânzi mai mari

Băncile ar putea să impună dobânzi mai mari fermierilor şi afacerilor rurale care nu reuşesc să îşi reducă în mod satisfăcător emisiile de gaze cu efect de seră, a prognozat joi un director de la Rabobank, transmite Bloomberg.

Mai multe bănci, printre care se numără şi Rabobank, oferă deja credite corelate cu obiective de sustenabilitate care cer clienţilor să accepte anumite ţinte, care ar putea include şi emisiile poluante, a precizat Lara Yocarini, director la banca olandeză.

„Dacă un client are la noi un credit corelat cu obiective de sustenabilitate şi îndeplineşte în realitate acele obiective, el va obţine un discount la rata împrumutului”, a spus Lara Yocarini.

Pentru ceilalţi clienţi, abordarea actuală este aceea de a educa şi a colabora cu ei pentru a realiza reducerile de emisii, însă, în cele din urmă, dacă nu vor reuşi să facă acest lucru, este posibil ca la final să plătească mai mult, a adăugat Yocarini.

Agricultura este una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră, azotul din îngrăşăminte şi metanul de la efectivele de animale fiind vizate în mod special de activiştii de mediu care susţin că sunt mult prea multe animale. De exemplu, în Noua Zeelandă aproape jumătate din emisii vin de la ferme.

Rabobank are un angajament de a ajunge la emisii zero în 2050, cu obiective intermediare fixate pentru 2030. Reducerea emisiilor de tip scope-3, adică acele emisii ale clienţilor, sunt un motor important pentru atingerea acelor obiective.

„În calitate de bancă, trebuie să păstrăm capital în funcţie de riscurile reprezentate de clienţii noştri. În timp, pe măsură ce ne apropiem de termenul limită 2030, desigur că clienţii care nu pot sau nu vor să facă tranziţia şi să îşi îmbunătăţească amprenta de carbon vor deveni pentru noi ca bancă un risc mai mare. Şi odată cu riscul mai mare, probabil şi preţul se va ajusta”, a apreciat Yocarini.

În Ţările de Jos, Guvernul vrea să reducă la jumătate emisiile de azot şi s-a oferit chiar să preia afacerile anumitor fermieri. Rabobank a estimat că asta ar putea duce la reducerea numărului de vaci cu 30% în următorii 15 ani.

Yocarini este optimistă că, dacă vor beneficia de instrumentele adecvate, majoritatea fermierilor vor putea să îşi limiteze emisiile de gaze cu efect de seră fără să îşi reducă drastic efectivele sau să părăsească sectorul.

Industria lactatelor a demarat o abordare proactivă la nivel global în relaţia cu fermierii pentru a dezvolta şi a implementa instrumente destinate să reducă emisiile, a apreciat directorul de la Rabobank. Prin aceste instrumente se numără utilizarea geneticii, dezvoltarea unor diferite tipuri de nutreţuri şi management al animalelor precum şi acumularea de credite de carbon prin plantarea de copaci.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Instalarea tinerilor fermieri: MADR prezintă clarificări privind sprijinul pentru beneficiari

Având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public...
‹ adv ›

Noi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei

Noi restricţii de tonaj vor fi instituite sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 -20:00, pe sectoarele de autostrăzi,...

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole