10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUCPR: Adevărul despre creșterea puilor de carne în România

UCPR: Adevărul despre creșterea puilor de carne în România

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) condamnă cu fermitate apariția periodică în spațiul public a unor afirmații false, care se bazează pe informații eronate și imagini preluate din cărțile de anatomie patologică și care nu au nicio legătură cu situația reală din fermele avicole din România.

Aceste acuzații, fără temei, dezinformează consumatorii cu privire la normele de bunăstare a puilor, la calitatea și siguranța produselor avicole furnizate de producătorii autohtoni de carne de pui.

„În ultima vreme, asistăm la atacuri repetate de dezinformare care afectează în mod negativ încrederea consumatorilor și aduc prejudicii industriei avicole din România. Este regretabil că informații false și imagini manipulative sunt folosite pentru a crea o imagine distorsionată a condițiilor de creștere a puilor în fermele avicole din România. În realitate, membrii UCPR respectă cu strictețe standardele de bunăstare a animalelor și se supun regulilor stricte de igienă și siguranță alimentară pentru a asigura producția de carne de pui de calitate, în conformitate cu legislația națională și a UE”, declară reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Toți puii de carne din UE și implicit din România, sunt crescuți la sol, având posibilitatea de a se mișca liber într-un mediu controlat, putând să se hrănească, să bea apă și să interacționeze cu ceilalți pui, atât în sistemul de creștere convențional, cât și în cel care utilizează tehnologii alternative.

La nivel european, 90% din totalul consumului de carne de pui provine din păsări crescute în sisteme convenționale, adică cu condiții controlate de microclimat și furajare, în adăposturi fără acces la aer liber.

Doar 10% din carne provine din păsări crescute în tehnologii alternative: tradițional (în aer liber sau crescute în libertate totală), sau sistem extensiv (pui crescuți în semilibertate sau în spații închise).

Cum acest tip de carne implică costuri semnificativ mai ridicate, generând prețuri de piață mai mari, în România, cererea pentru acest tip de carne este și mai limitată. Astfel, acest segment reprezintă aproximativ 3-4% din totalul producției realizate.

„Producătorii autohtoni de carne de pui lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, etice și de responsabilitate, asigurând un standard ridicat de siguranță și calitate a produselor din carne de pui. În fermele avicole din România tehnologiile de creștere a puilor de carne sunt reglementate de legislația UE prin Regulamentul 543/2008 (care se referă la standarde de producție, calitate și comercializare) și Directiva 43/2007 (care se referă la bunăstarea puilor de carne).
Astfel, creșterea păsărilor în fermele autorizate sanitar veterinar se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sănătății păsărilor se face permanent prin programe de autocontrol și control oficial în baza legislației UE”, explică reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

UCPR asigură consumatorii ca produsele obținute pe lanțurile de producție avicolă ale membrilor săi provin de la pui de carne BROILER crescuți în condiții de bunăstare care respectă toate normele naționale și de la nivelul Uniunii Europene:

  1. Vârsta minimă de sacrificare a puilor de carne este de cel puțin 42 de zile, fiind reglementată prin Ordinului MADR nr. 55 din 2023.
  2. Condiții de mediu optime, în funcție de perioada de creștere, prin care se asigură spațiu suficient pentru a se mișca și a se comporta în mod natural.
  3. Condiții adecvate de adăpost (temperatură, lumină, aer, umiditate etc.).
  4. Nutriție corespunzătoare care asigură o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, adaptată etapei de dezvoltare a puilor și care le asigură o creștere sănătoasă și un sistem imunitar puternic.
  5. Acces la apă curată și proaspătă pentru hidratare adecvată.
  6. Controlul medical regulat asigurat de medici veterinari, conform normelor în vigoare.
  7. Absența utilizării antibioticelor ca stimulatori de creștere.

UE este singura zona economică din lume care a promovat o legislație specifică bunăstării păsărilor. Amintim că Directiva 43 din 2007,  prevede densitățile pe mp în kg la puii de carne și care nu pot fi depășite de nici un fermier din UE.

Suplimentar față de legislația europeană cu prevederi minime de bunăstare, țara noastră a solicitat și a obținut aprobarea Comisiei UE pentru aplicarea unui program de bunăstare superioară care prevede o reducere a densității (kg/mp) cu încă 15%.

Menționăm că în urma unei inițiative cetățenești la nivelul UE (cca 1,5 milioane cetățeni) Comisia a decis să modifice legislația privind bunăstarea animalelor. Astfel, în această perioadă legislația este în curs de elaborare, urmând să fie supusă dezbaterii publice și apoi sa fie votată.

În acord cu recomandarea științifică a EFSA (Autoritatea europenă de siguranța alimentelor), bunăstarea puilor de carne va fi la nivelul bunăstării superioare practicate în prezent în România.

Combatem cu fermitate un alt subiect care manipulează opinia publică generând anxietate și chiar panică la nivelul consumatorilor cu privire la alimentația ce conține carne de pui, precizând că antibioticele sunt permise în creșterea pasărilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea şi sub semnătura medicului veterinar, cu respectarea timpului de așteptare înainte de sacrificarea păsărilor.

Drept urmare, antibioticele nu se utilizează în mod sistematic în creșterea pasărilor, ci doar ocazional, la nevoie, ca formă de tratament. Depistarea reziduurilor de antibiotice, a substanțelor farmacologic active şi a altor reziduuri se realizează în baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007.

Mai mult decât atât, programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de către Comisia Europeană, aceasta stabilind numărul de probe pentru control în funcție de numărul de păsări din fiecare țară.

Tot Comisia Europeană recomandă şi verifică anual metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de către ANSVSA care este auditată anual la capitolul reziduuri. 

La nivel mondial 85% din toată carnea de pasăre destinată consumului uman provine de la pui de găină, 10% de la pui de curcă și 5% din alte specii de păsări (rață, gâscă, bibilică, struți etc).

  • Citește despre ->
  • UCPR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UCPR: Carnea de pui şi ouăle din România, fără riscuri pentru consumatori

Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără...
‹ adv ›

UCPR: Produsele din lanţul de producţie avicolă din România sunt sănătoase şi sigure pentru consumul uman

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România asigură consumatorii că produsele provenite din lanţul de producţie avicolă din România sunt...

UCPR: Piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit în urma focarului de gripă aviară

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), prin Consiliul Director, asigură consumatorii că prin acțiunea de stingere a focarului de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole