12.7 C
București
vineri, 25 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEurostat: Constanţa, creştere semnificativă în rândul porturilor din UE, în 2022

Eurostat: Constanţa, creştere semnificativă în rândul porturilor din UE, în 2022

Portul Constanţa a avut anul trecut una dintre cele mai semnificative creşteri în rândul porturilor europene, în funcţie de cantitatea de marfă manipulată, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu 2021, numărul de tone manipulate în 2022 a scăzut cel mai mult în portul elen Pireu (minus 8,8%), urmat de Bremerhaven din Germania (minus 8,6%) şi Valencia din Spania (minus 7,1%). În contrast, cele mai mari creşteri au fost în porturile: Gdansk din Polonia (40,3%), Cartagena din Spania (17,3%) şi Constanţa din România (15,2%).

‹ adv ›

În total, o cantitate de 3,48 miliarde tone de marfă a fost manipulată anul trecut în porturile din UE, în creştere cu 0,8% comparativ cu 2021 (3,45 miliarde tone). Perturbările din pandemie au dus la un declin de 7,3% în 2020 (comparativ cu 2019), dar 2021 (un avans de 3,9%) a fost un an cu evoluţii mai bune, datele arătând o redresare parţială faţă de 2019.

Ţările de Jos au rămas şi în 2022 cel mai mare transportator maritim de marfă din UE. Porturile din Ţările de Jos (Rotterdam, Amsterdam şi Zeeland) au manipulat 565 de milioane de tone de marfă, cu 9 milioane de tone mai mult decât în 2021, adică 16% din volumul total al mărfurilor manipulate anul trecut în UE.

Porturile Rotterdam (Ţările de Jos – 427 milioane tone), Antwerpen-Bruges (Belgia – 254 milioane tone) şi Hamburg (Germania – 103 milioane tone), toate aflate pe coasta Mării Nordului, şi-au menţinut anul trecut poziţiile de principale porturi ale UE, atât în funcţie de greutatea brută a bunurilor manipulate, cât şi de volumul containerelor mari manipulate în porturi, fiind responsabile pentru mai mult de o cincime din total (22,5%).

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România primește aviz favorabil OCDE pentru politicile agricole

România face un nou pas important în procesul de...
‹ adv ›

Fechet: Am respins propunerea de buget a Romsilva pentru 2025

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat, joi, că a respins propunerea de buget pe care Regia...

MARS: Producția de rapiță în UE va fi cu 9% mai mare

Serviciul MARS pentru monitorizarea culturilor a revizuit în creștere prognoza privind randamentul mediu la grâul moale în UE, de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole