Două focare de pestă porcină africană au fost identificate de către inspectorii sanitar veterinari, fiind impuse restricţii de mişcare pe o rază de 10 km pentru a se preîntâmpina extinderea virusului.
Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), cele două focare au fost identificate în două gospodării iar animalele au fost sacrificate.
Inspectorii sanitar veterinari atrag atenţia că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
DSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi autorizare sanitar veterinar.
Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
Totodată, sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar, informează DSVSA, se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. Este interzisă introducerea cărnii şi a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o ţară terţă în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicţia se aplică şi în sens invers, din România într-un stat membru sau ţară terţă.