8.4 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană critică Varşovia din cauza blocajului la frontiera ucraineano-poloneză

Comisia Europeană critică Varşovia din cauza blocajului la frontiera ucraineano-poloneză

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a denunţat miercuri „lipsa de implicare” a autorităţilor poloneze în găsirea unei soluţii la blocajul de la frontiera cu Ucraina cauzat de transportatorii polonezi, estimând că situaţia este „absolut inacceptabilă”, transmite AFP.

„Dacă eu susţin dreptul oamenilor de a manifesta, ansamblul UE, fără a vorbi de Ucraina, o ţară actualmente în război, nu poate fi luat ostatic de blocajul frontierelor noastre exterioare”, a declarat Vălean.

Reprezentanta executivului UE a adăugat că Polonia riscă să facă obiectul unei proceduri de infringement.

Transportatorii polonezi au blocat deja mai multe puncte de trecere de la graniţa cu Ucraina, timp de trei săptămâni, cerând condiţii mai dure de acces pentru camioanele ucrainene. Ei şi-au început protestul în 6 noiembrie, cerând Bruxellesului să reintroducă un sistem de autorizaţii pentru camioanele ucrainene care intră în UE şi pentru cele europene care merg în Ucraina, cu excepţii pentru ajutoarele umanitare şi livrările pentru armată. Uniunea Europeană a eliminat permisele anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Camionagiii polonezi şi slovaci se plâng că ucrainenii oferă preţuri mai mici pentru transporturi şi efectuează curse şi în interiorul Uniunii Europene, nu doar între Ucraina şi UE.

Ucraina susţine că protestul din Polonia afectează economia ucraineană în condiţii de război, îngreunând exporturile şi blocând livrarea de produse esenţiale cum ar fi gazul petrolier lichefiat. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CE a aprobat ajutoare de 37,6 mln de euro pentru producătorii de tomate şi usturoi din România

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, o schemă de ajutoare...
‹ adv ›

Comisia Europeană salută acordul politic privind un sistem de certificare la nivelul UE pentru eliminarea dioxidului de carbon

Comisia Europeană a salutat marţi acordul provizoriu dintre Parlamentul European şi Consiliu privind primul cadru voluntar la nivelul UE...

Comisia Europeană intenționează să interzică substanța chimică bisfenol A în ambalajele alimentare

Comisia Europeană a lansat o consultare cu privire la un proiect de eliminare treptată a utilizării controversatei substanțe chimice...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole