Cea de-a doua ediţie a forumului internaţional „Romanian Venture Forum”, desfăşurată recent la Bucureşti, a fost marcată de două premiere şi anume lansarea acceleratorului pentru „Femei antreprenor” şi sesiunea de pitching pentru elevii de liceu.
Forumul a reunit 10 fonduri de venture capital (VC) locale şi internaţionale, organizaţii de profil, 200 de antreprenori şi aspiranţi.
La rândul său, Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, a precizat că dezvoltarea mediului de afaceri are nevoie de încredere, deschidere la dialog şi predictibilitate iar povara fiscalităţii nu trebuie să cadă doar pe umerii celor care produc bani, astfel că, în 2024, s-a convenit să nu se discute despre taxe noi.
El consideră că tinerii trebuie încurajaţi şi susţinuţi pentru a se implica în domeniul cercetării şi al dezvoltării.
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a subliniat că România este o ţară care are o economie care încă evoluează sub potenţial şi este loc pentru foarte multe investiţii.
Bogdan Ivan, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, a precizat, în context, că România arte capacitatea de a se profila pe nişte domenii-cheie cum sunt tehnologiile emergente.
Forumul a fost structurat în 5 paneluri de discuţii, care au abordat teme precum tendinţele ecosistemului de venture capital european, provocările din piaţa de venture, factorii care contribuie la creşterea unui start-up, impactul inteligenţei artificiale asupra ecosistemului start-up-urilor din Europa Centrală şi de Est.
În cadrul evenimentului au fost organizate două sesiuni de pitching cu un juriu de specialitate, relevant pentru piaţa de venture capital atât locală, cât şi europeană.
La sesiunea de pitching dedicată antreprenorilor juniori organizată în premieră au concurat echipe de liceeni cu proiectele Uniserv, Noligy, Royal Saffron Gardens, EVExpress, Milenyum Soft. Noligy a fost câştigătorul desemnat de membrii juriului.
Dintre cele 6 startup-uri, Blindspot, Stailer, Tokero, Iflows, Carfix, Safeflows, selectate pe baza criteriilor de inovaţie, tracţiune, mobilitate sau potenţial de dezvoltare, care au concurat la sesiunea de pitching în faţa juriului, Blindspot a fost ales câştigător de membrii juriului care au ţinut cont de maturitate şi venituri.
RVF este iniţiat de Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA) în parteneriat cu CONAF România şi PROEDUS, susţinut de Catalyst România şi ROPEA.
Asociaţia Naţională a Antreprenorilor (ANAA) este membră fondatoare a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), organizaţie care reprezintă interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi al şanselor egale. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 9 patronate, 19 asociaţii şi peste 5.500 de companii, cu peste 170.000 angajaţi.
Catalyst România este primul fond de venture capital din România cu focus pe tehnologie şi vizează investiţii în întreprinderi mici şi mijlocii excepţionale, cu creştere ridicată, din România şi regiune, conduse de echipe de management remarcabile.