Comisia Europeană a propus, miercuri, o lege privind monitorizarea pădurilor care va elimina lacunele existente în ceea ce priveşte informaţiile privind pădurile europene şi va crea o bază cuprinzătoare de cunoştinţe în domeniul forestier, pentru a permite statelor membre, proprietarilor de păduri şi administratorilor de păduri să îşi îmbunătăţească răspunsul la presiunile tot mai mari asupra pădurilor şi să consolideze rezilienţa pădurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
O mai bună monitorizare va permite luarea de măsuri pentru a face pădurile mai rezistente la ameninţările transfrontaliere reprezentate de dăunători, secete şi incendii forestiere care sunt exacerbate de schimbările climatice, va permite noi modele de afaceri, cum ar fi agricultura carbonului, şi va sprijini respectarea legislaţiei convenite a UE.
În cele din urmă, va contribui la consolidarea capacităţii pădurilor de a-şi îndeplini multiplele funcţii de mediu şi socioeconomice, inclusiv rolul lor de absorbanţi naturali de carbon.
Cadrul de monitorizare va permite colectarea şi partajarea în timp util a datelor forestiere comparabile obţinute printr-o combinaţie de tehnologie de observare a Pământului şi măsurători la sol. Pe baza eforturilor naţionale existente, cadrul va oferi date şi cunoştinţe mai ample pentru procesul decizional şi punerea în aplicare a politicilor, inclusiv informaţii mai actualizate privind perturbările naturale şi dezastrele forestiere în toate statele membre.
În prezent, informaţiile disponibile privind starea pădurilor şi utilizarea resurselor şi serviciilor forestiere sunt dispersate şi incomplete, datele privind pădurile din UE sunt adesea depăşite şi produse utilizând definiţii divergente, ceea ce duce la lacune semnificative în materie de cunoştinţe. Un sistem de monitorizare cuprinzător va aborda aceste inconsecvenţe.
Cadrul va contribui la crearea unei guvernanţe integrate în domeniul forestier, prin asigurarea cooperării între statele membre şi prin încurajarea acestora să elaboreze planuri forestiere pe termen lung, ţinând seama de toate dimensiunile de politică relevante şi de multifuncţionalitatea pădurilor. Propunerea nu introduce noi cerinţe administrative directe pentru întreprinderi, proprietarii de păduri şi silvicultori.
Cadrul va aduce beneficii economice, deoarece îi va sprijini pe administratorii de păduri să îşi comercializeze serviciile ecosistemice, cum ar fi eliminările de dioxid de carbon, în temeiul Cadrului UE de certificare a eliminării dioxidului de carbon.
Pe baza unor date mai credibile şi mai accesibile, administratorii şi proprietarii de păduri vor putea dezvolta noi oportunităţi de afaceri care vor oferi venituri suplimentare, extinzând în acelaşi timp agricultura carbonului şi contribuind la atenuarea schimbărilor climatice şi la adaptarea la acestea. Noua lege va sprijini, de asemenea, o nouă piaţă pentru furnizorii de servicii de monitorizare digitală, inclusiv un număr mare de IMM-uri şi întreprinderi nou-înfiinţate inovatoare.
Ca parte a activităţii sale mai ample în cadrul Strategiei UE pentru păduri, Comisia a adoptat miercuri, de asemenea, o propunere de actualizare a guvernanţei forestiere a UE, care vizează crearea unui grup de experţi reînnoit, incluziv şi interdisciplinar al statelor membre, competent în toate aspectele forestiere şi forestiere, care să reflecte toate obiectivele de mediu, sociale şi economice ale Strategiei UE pentru păduri.
Propunerea va fi examinată de Parlamentul European şi de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.
Potrivit studiilor Comisiei, lanţurile valorice forestiere extinse furnizează materii prime precum lemnul, alimentele, plantele medicale, pluta şi răşina şi sprijină în prezent 4,5 milioane de locuri de muncă în UE.