7.3 C
București
marți, 27 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEurostat: Flotele UE au prins anul trecut 3,4 milioane de tone de...

Eurostat: Flotele UE au prins anul trecut 3,4 milioane de tone de peşte

Cantitatea totală de peşte capturat în Uniunea Europeană s-a situat anul trecut la aproximativ 3,4 milioane de tone greutate în viu, din şapte zone marine incluse în statisticile blocului comunitar, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Flota de pescuit a Spaniei a fost responsabilă pentru mai mult de o cincime din cantitatea totală de peşte capturat în Uniunea Europeană (22%; 752.000 tone), fiind urmată de Franţa (15%; 517.000 tone) şi Danemarca (13%; 459.000 tone). În cazul României, cantitatea de peşte capturat în 2022 s-a situat la 3.175 de tone.

Aproximativ 70% din cantitatea totală de peşte capturat în Uniunea Europeană provine din Oceanul Atlantic, zona de nord-est, principalele specii fiind peştii mici, cum ar fi heringul (19% din greutatea în viu pescuită în această regiune), şprotul (14%), putasul (11%) şi macroul (10%).

Aproape o cincime din totalul greutăţii în viu de peşte prins în această zonă a fost realizat de flotele de pescuit din Danemarca (19%), urmată de Franţa (17%), Ţările de Jos (11%) şi Spania (11%).

De asemenea, aproximativ o zecime din cantitatea totală de peşte capturat în Uniunea Europeană a provenit din Marea Mediterană şi Marea Neagră, principalele specii prinse fiind sardinele (22%) şi hamsiile (18%). Flota de pescuit a Italiei a fost responsabilă pentru 36% din cantitatea pescuită în această regiune, urmată de Grecia (19%), Croaţia (18%) şi Spania (17%).

În Oceanul Atlantic, zona est-centrală este responsabilă pentru aproximativ 7% din cantitatea totală de peşte capturat în Uniunea Europeană, principalele specii sunt macroul şi tonul cu aripioare galbene. Ţările care au pescuit cele mai mari cantităţi de peşte în această zonă sunt: Spania (37%), Letonia (16%), Lituania (15%) şi Ţările de Jos (12%).

În Oceanul Indian, zona de vest este responsabilă pentru aproape 7% din cantitatea totală de peşte capturat în Uniunea Europeană, în special ton. Ţările care au pescuit cele mai mari cantităţi de peşte în această zonă sunt: Spania (66%) şi Franţa (31%).

Doar 6% din cantitatea totală de peşte capturat în Uniunea Europeană este în alte trei zone marine. Principalele specii pescuite aici sunt merluciul (Atlantic, zona de sud- vest), rechinul albastru şi tonul dungat (Atlantic, zona de sud-est), sebasta de mare, halibutul şi codul (Atlantic, zona de nord-vest).

Datele Eurostat sunt publicate cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Pescuitului, în 21 noiembrie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Creșterea peștilor: popularea cu puiet a iazurilor

Creșterea peștilor se poate practica în apele naturale, în...
‹ adv ›

Patronatul Peştelui din România: Aproape 70% dintre fermele piscicole ar putea falimenta până anul viitor

Patronatul Peştelui din România (PPR) estimează că 70% dintre fermele piscicole ar putea falimenta anul viitor, cel mai târziu,...

Fermierii din acvacultură vor protesta pe 12 iulie în faţa Ministerului Agriculturii

Fermierii din acvacultură vor organiza un protest miercuri, 12 iulie, în intervalul orar 11:00 - 15:00, în faţa Ministerului...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole