16.4 C
București
vineri, 3 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAdevăratele motive pentru care întârzie plata subvențiilor agricole în statele UE

Adevăratele motive pentru care întârzie plata subvențiilor agricole în statele UE

Plata avansului la subvenții se realizează cu întârziere nu doar la noi, ci și în alte țări, ceea ce dă peste cap planurile fermierilor. Se întâmplă în Polonia, în Germania, dar și prin alte părți, ceea ce înseamnă un debut prost pentru noul exercițiu financiar 2023-2027, scrie puterea.ro.

Dacă în România autoritățile se feresc să declare oficial care este adevăratul motiv al întârzierilor la plată, nemții spun clar lucrurilor pe nume, iar explicațiile lor sunt valabile pentru fiecare stat în parte.

Pe de o parte, este vorba de faptul că ajustările necesare la sistemele informatice nu au fost făcute în timp util, deoarece s-a obținut foarte târziu aprobarea pentru Planul Național Strategic pentru implementarea reformei agricole a UE în Germania.

Mai simplu spus, autoritățile din sectorul agricol au avut foarte puțin timp la dispoziție pentru a se ocupa de sistemele informatice, în contextul în care reforma agricolă a UE a introdus numeroase cerințe noi și criterii de finanțare care trebuie introduse în cerere. 

Pe de altă parte, guvernul federal nu dorește să acopere dobânda care ar trebui să fie suportată pentru o plată anterioară, după cum se justifică autoritățile locale. Guvernul federal ar trebui să suporte costurile finanțării intermediare a fondurilor UE, numai că acest lucru a fost respins din motive bugetare. 

Ce se întâmplă în România

După ce fermierii românii s-au plâns că nu au primit avansul subvențiilor pentru campania 2023, spre deosebire de alți ani, când banii erau deja în conturi, luni, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat, luni, că a făcut plăți pentru 165.914 fermieri (din cei peste 800.000) eligibili la plata avansului aferent Campaniei 2023 în sumă de 276.521.796 lei (55,3 milioane euro).

În cadrul Campaniei 2023, APIA acordă avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate, se arată într-un comunicat al APIA.

Nemții au ieșit la proteste

Fermierii nemți au declanșat primele proteste, după ce s-a auzit că anumite plăți ar putea să fie făcute abia în februarie 2024. Recent, peste o sută de fermieri din Saxonia au protestat, cerând ca subvențiile UE să fie plătite înainte de Crăciun, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți. S-a întâmplat după ce ministrul Agriculturii din Saxonia, Wolfram Günther, a anunțat că subvențiile pe suprafață nu vor ajunge cel mai probabil la fermieri până la sfârșitul lunii februarie. Vestea a stârnit un val de indignare în rândul fermierilor din Saxonia, care se tem că vor avea probleme cu lichiditățile.

În Bavaria, autoritățile au anunțat că vor să transfere „o mare parte din plățile directe” pe 29 decembrie, dar nu va fi timp, însă, pentru toată lumea. De asemenea, vor fi și alte plăți care vor veni în lunile următoare.

Polonia, doar jumătate din fondurile din 2022

Întârzieri la plată sunt și la polonezi, cu mențiunea că la ei sumele plătite sunt mult mai mari față de România, de exemplu.

Astfel, până la sfârșitul lunii octombrie, fermierii au primit 4,11 miliarde PLN  (922 milioane euro) drept avans pentru plăți directe și pe suprafață în cadrul campaniei 2023.

Ritmul plăților este foarte slab și există temerea că autoritățile nu se vor putea încadra în termenul stabilit pentru sfârșitul lunii noiembrie, arată Farmer.pl. Campania de plăți a început pe 16 octombrie 2023.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi...
‹ adv ›

Reuters: Coreea de Sud va amenda distribuitorii de alimente pentru aşa-numita „shrinkflation”

Autoritatea pentru concurenţă din Coreea de Sud (FTC) a anunţat vineri că producătorii şi distribuitorii de alimente vor fi...

De ce se îngălbenesc, ofilesc plantele sau răsadul de vinete

Vinetele sunt o cultură sensibilă și iubitoare de căldură, iar obținerea recoltelor bune este posibilă respectând cerințele acesteia. În...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole