19.5 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru Schema de ajutor de stat în...

AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru Schema de ajutor de stat în energie pentru sectorul agroalimentar

Ghidul solicitantului pentru Schema de ajutor de stat în energie pentru sectorul agroalimentar a fost publicat pe site-ul AFIR, alocarea totală estimată pentru perioada 2023 – 2028 aferentă acestei scheme fiind de 500 de milioane de euro, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„MADR, prin AFIR, anunţă publicarea pe site a condiţiilor necesare pentru obţinerea finanţării acordate prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare. Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare se desfăşoară începând cu data de 9 noiembrie 2023, ora 08:00, până la data limită de 23 noiembrie, ora 23:59. Alocarea totală estimată pentru perioada 2023 – 2028 aferentă schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de euro. Bugetul mediu anual al schemei nu va depăşi 150 de milioane de euro în cadrul fiecărei sesiuni”, se spune într-un comunicat al MADR.

Pentru sesiunea din 2023, alocarea de 150 de milioane este defalcată astfel: 100 de milioane de euro pentru capacităţi instalate mai mici de 1MW (energie eoliană şi solară) şi 50 de milioane de euro capacităţi instalate mai mari de 1MW (energie eoliană şi solară).

Sursa finanţării pentru Schema de energie o reprezintă Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei va fi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă şi nu poate depăşi 20 de milioane de euro pentru un beneficiar.

„Menţionăm că pentru energie eoliană, finanţarea este de maxim 1.400.000 de euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de maxim 700.000 euro/ MW capacităţi instalate mai mari de 1 MW. Totodată, pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de maxim 500.000 euro/ MW pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW”, se spune în comunicat.

Schema de ajutor de stat bazată pe procedură de ofertare concurenţială se aplică pentru proiectele care vizează realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare (sub 1 MW inclusiv şi peste 1 MW), cu sau fără capacităţi de stocare integrate. De asemenea, prin schemă se urmăreşte realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv şi peste 1 MW), cu sau fără capacităţi de stocare integrate.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, legal constituite şi înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), precum şi Organizaţii/ federaţii de organizaţii din domeniul îmbunătăţirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii.

Prezenta schemă se aplică numai instalaţiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu sau fără capacitate de stocare integrată, precizează ministerul.

Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia sunt disponibile pe pagina oficială a Agenţiei, www.afir.ro, în secţiunea dedicată schemei de ajutor de stat, la rubrica Finanţare. În baza acestor documente potenţialii beneficiari pot pregăti documentaţia necesară accesării schemei de ajutor de stat pentru energie verde. 

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plăți FEADR de 3,2 milioane de euro efectuate de AFIR

Beneficiarii FEADR au primit în această săptămână în conturile...
‹ adv ›

APIA și AFIR au făcut plăți de peste 27,9 mln euro în perioada 19-22 aprilie 2024

Astăzi, 22 aprilie 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 88.945.326,97 lei...

AFIR a lansat a doua versiune a Ghidului pentru Investiții în exploatații agricole

AFIR a lansat în consultare a doua versiune a Ghidului Solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole