8.1 C
București
luni, 25 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Secetă moderată, puternică şi extremă în Dobrogea şi pe suprafeţe agricole...

AgroMeteo: Secetă moderată, puternică şi extremă în Dobrogea şi pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se menţine în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia, dar şi în anumite zone ale Moldovei, Transilvaniei, Banatului şi Crişanei, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 1 – 7 noiembrie 2023.

„Conţinutul de umiditate din sol, în stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local estul, centrul şi sudul Transilvaniei, vestul şi sud-vestul Crişanei, izolat nord-estul Banatului. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crişanei şi a Banatului, local nordul, nord-vestul, estul şi centrul Moldovei”, precizează specialiştii ANM.

Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme caldă în aproape toate regiunile agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 şi 23 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 12 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 11 şi 28 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va oscila între 0 – 18 grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 9 şi 22 de grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile de toamnă înfiinţate până în prezent.

Potrivit ANM, în perioada menţionată se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.

„Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu deficitele accentuate de umiditate în sol din sudul, sud-estul şi estul ţării, primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura în continuare cu dificultate. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică şi în culturile înfiinţate tardiv. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de germinare (60-100%), răsărire (30-100%) şi local înfrunzire (2-4 frunze), în toate zonele agricole”, arată ANM.

Rapiţa semănată în epoca optimă îşi va definitiva răsărirea (80-100%), plantele aflându-se predominant la formarea rozetei de frunze (3-6 frunze).

Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, precum şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor în majoritatea plantaţiilor, iar la soiurile pomicole de toamnă (măr, gutui) se va continua şi chiar finaliza recoltarea.

Specialiştii ANM precizează că, în general, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii relativ bune.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din patru regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis pentru perioada...
‹ adv ›

AgroMeteo: Indicele de împrimăvărare și rezerva de umiditate a culturilor agricole aflate în vegetație

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat indicele de împrimăvărare care reprezintă potențialul termic al perioadei de trecere de la...

ANM: Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim în cea mai mare parte a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza de specialitate pentru perioada 28 februarie - 5 martie 2024, care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole