16.5 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Secetă moderată, puternică şi extremă în Dobrogea şi pe suprafeţe agricole...

AgroMeteo: Secetă moderată, puternică şi extremă în Dobrogea şi pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se menţine în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia, dar şi în anumite zone ale Moldovei, Transilvaniei, Banatului şi Crişanei, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 1 – 7 noiembrie 2023.

„Conţinutul de umiditate din sol, în stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local estul, centrul şi sudul Transilvaniei, vestul şi sud-vestul Crişanei, izolat nord-estul Banatului. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crişanei şi a Banatului, local nordul, nord-vestul, estul şi centrul Moldovei”, precizează specialiştii ANM.

Sub aspect termic, în această perioadă se va menţine o vreme caldă în aproape toate regiunile agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 şi 23 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 12 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 11 şi 28 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va oscila între 0 – 18 grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 9 şi 22 de grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile de toamnă înfiinţate până în prezent.

Potrivit ANM, în perioada menţionată se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.

„Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu deficitele accentuate de umiditate în sol din sudul, sud-estul şi estul ţării, primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) ale culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura în continuare cu dificultate. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică şi în culturile înfiinţate tardiv. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra fazele de germinare (60-100%), răsărire (30-100%) şi local înfrunzire (2-4 frunze), în toate zonele agricole”, arată ANM.

Rapiţa semănată în epoca optimă îşi va definitiva răsărirea (80-100%), plantele aflându-se predominant la formarea rozetei de frunze (3-6 frunze).

Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, precum şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor în majoritatea plantaţiilor, iar la soiurile pomicole de toamnă (măr, gutui) se va continua şi chiar finaliza recoltarea.

Specialiştii ANM precizează că, în general, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii relativ bune.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia

Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura...
‹ adv ›

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a...

AgroMeteo: Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în 5 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) transmite că cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole