19 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGorj: Vinul lui Brâncuşi, lansat în ediţie limitată la împlinirea a 148...

Gorj: Vinul lui Brâncuşi, lansat în ediţie limitată la împlinirea a 148 de ani de la naşterea sculptorului

Vinul „Brâncuşi”, o ediţie limitată, doar 1.890 de sticle, reprezentând kilometrii parcurşi pe jos de sculptor din Hobiţa până la Paris, un tribut adus moştenirii sale culturale şi parcursului său remarcabil, a fost lansat la Târgu Jiu la împlinirea a 148 de ani de la naşterea sculptorului.

În cadrul unei ceremonii organizate în salonul de protocol al Agenţiei Gorj a Băncii Naţionale a României, reprezentanţii Asociaţiei Excelsior au lansat vinul dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi, realizat de Domeniile Catleya, din Corcova, judeţul Mehedinţi.

Potrivit creatorilor, vinul este un dialog între două lumi: robusteţea soiului originar românesc Fetească Neagră, cultivat în inima Gorjului, reflectă conexiunea indisolubilă a sculptorului cu Gorjul, de unde provine, iar eleganţa Syrah-ului simbolizează triumful lui Brâncuşi pe arena internaţională a artei.

Asociaţia Excelsior a iniţiat acest proiect unic, o colecţie de vinuri omagiale lui Brâncuşi, în spiritul promovării excelenţei şi a valorilor autentice româneşti.

Această iniţiativă subliniază angajamentul organizaţiei de a încuraja iniţiativele educative şi culturale şi manifestă viziunea asociaţiei de a îmbina armonios cultura, arta şi educaţia.

„A fost un vin dedicat drumului, acestei călătorii epice a lui Constantin Brâncuşi de la Hobiţa la Paris, şi a fost ideea de a dărui câte o sticlă de vin pentru fiecare kilometru în linie dreaptă parcurs pe jos, mai exact 1.890.

Ideea de a realiza produse gastronomice, băuturi care să personifice oameni de cultură, personaje istorice, personaje mitologice nu este nouă, dar, cu siguranţă, pentru judeţul Gorj este un aspect nou.

Din punctul meu de vedere, lucrul inedit este modul în care acest proiect a reuşit să parcurgă etapele de la iniţiere până la evenimentul de lansare de astăzi – este singurul proiect de comunitate din judeţul Gorj.

Sunt zeci de oameni care au fost implicaţi şi care au adus o influenţă semnificativă vinului „Brâncuşi”. Am gândit că vinul trebuia făcut cât mai aproape de Gorj, de Oltenia, ştim foarte bine care sunt locaţiile unde se face vin foarte bun în Oltenia.

Am ales crama Catleya, din localitatea Corcova, judeţul Mehedinţi”, a declarat prefectul judeţului Gorj, Iulian Popescu, la lansarea vinului.

Informaţiile despre conceptul vinului „Brâncuşi” sunt disponibile pe site-ul www.vinuri.curost.ro.

Conform informaţiilor prezentate de realizatorii vinului, forma sticlei în sine, cu crestele sale ritmice, reflectă capacitatea de a capta mişcarea şi graţia în limitele unui material static.

„Este o interpretare modernă a etosului lui Brâncuşi, o manifestare tangibilă a faptului că arta nu este limitată la galerii, ci este vie în ritualurile noastre cotidiene. Opera lui Brâncuşi este marcată de pasărea în zbor, un simbol al autodescoperirii.

Zborul este motivul central al acestei etichete, care poartă în sine esenţa unei călătorii profunde – atât reală, cât şi simbolică. Inspirată din capodopera sa, „Măiastra”, ilustraţia este o metaforă ce redă ascensiunea lui Brâncuşi ca artist şi căutarea sa continuă a esenţei zborului.

Semnătura lui Brâncuşi de pe eticheta acestui vin este o trimitere la identitatea sa inconfundabilă, la felul în care şi-a modelat viaţa şi opera într-o unitate coerentă. Este relieful unui destin croit conform propriilor reguli.

Ea poartă amprenta clară a personalităţii sale puternice. În acelaşi timp, este o invitaţie subtilă la a ne găsi şi defini propria semnătură în viaţă”, se arată pe site-ul creat special pentru vinul Brâncuşi.

Tot aici sunt prezentate şi informaţii despre creatorul domeniului Catleya, din localitatea Corcova, judeţului Mehedinţi, acolo unde este produs şi îmbuteliat vinul.

Autorul cupajului special de Fetească Neagră şi Syrah pentru ediţia limitată dedicată lui Brâncuşi, Laurent Pfeffer, aduce un tribut artei şi culturii româneşti, demonstrând un angajament profund pentru excelenţă şi inovaţie.

Oenologul francez cu studii în Bordeaux a ales să-şi pună în valoare talentul deosebit la Corcova, localitate situată la graniţa judeţelor Gorj şi Mehedinţi.

Decizia de a fonda anume aici Domeniul Catleya, o cramă inspirată de Belle Époque şi opera lui Marcel Proust, reflectă dedicarea lui Laurent pentru valorificarea soiurilor româneşti, punând în valoare tradiţia şi inovaţia şi contribuind la redefinirea peisajului vinicol din România.

„Dacă Brâncuşi a redefinit arta modernă prin forme simple, dar profunde, sculptând adevărul esenţial dincolo de aparenţe, Laurent Pfeffer, creatorul Domeniului Catleya, readuce la viaţă vechea tradiţie a podgoriei de pe Dealurile Olteniei, remodelând-o într-un nou elixir magic – cupajul unic creat la Domeniul Catleya.

La 104 ani distanţă, poveştile lor inversează destinul: de la satul gorjean spre Paris în cazul lui Brâncuşi, la calea lui Pfeffer de la Versailles la Corcova. Însă ambele călătorii reflectă acelaşi ideal, cel de a-şi împlini menirea prin muncă şi talent, de a transforma materia vie într-o expresie artistică eternă”, se mai arată pe site.

Iniţiatorii proiectului punctează că produsul este un omagiu adus vieţii şi artei inconfundabile ale artistului Constantin Brâncuşi, care a îmbinat tradiţiile româneşti cu avangarda artistică mondială fără să-şi piardă vreodată conexiunea cu rădăcinile gorjene.

Pe 28 februarie, vinul Brâncuşi va fi lansat şi la Bucureşti.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cricova – soiuri noi pentru vinuri și spumante selecte și oportunități excelente în turism

Combinatul de Vinuri „Cricova” din Republica Moldova marchează un...
‹ adv ›

Îngrășăminte specializate Dr Green – soluții avansate în fertilizarea culturilor

Dr Green este o companie poloneză modernă, în creștere rapidă, care produce îngrășăminte foliare inovatoare pentru toate culturile agricole.  Dr Green...

SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile

Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole