20.8 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMMAP: A fost lansată prima rundă de finanţare pentru construcţia de platforme...

MMAP: A fost lansată prima rundă de finanţare pentru construcţia de platforme comunale destinate gunoiului de grajd din PNRR

Prima rundă de atragere a fondurilor pentru finanţarea sistemelor integrate de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) demarează luni, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

„Această investiţie reprezintă un sprijin real pentru a avea un sol mai curat, în zonele unde creştem animale, întrucât pericolul nitraţilor din apele subterane poate fi combătut doar prin finanţări consistente, aşa cum este şi aceasta, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Finanţăm platforme comunale care au o capacitate între 1.500 mc şi 4.000 mc şi o cantitate de gunoi de grajd suportată de la 1.200 de tone la 3.200 tone. Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt unităţile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora, organizate la nivel de municipiu, oraş şi comună”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit ministerului de resort, alocarea financiară totală este peste 228,22 milioane de euro (aproximativ 1,132 miliarde de lei). Din acest total, pentru realizarea de sisteme noi destinate gestionării gunoiului de grajd, bugetul este de 171,9 milioane de euro, iar pentru modernizarea sistemelor integrate existente de gunoi de grajd, suma de 56,3 milioane de euro.

Pentru înfiinţarea de sisteme noi, programul se va desfăşura în două etape. În cadrul primei etape, 65% din bugetul alocat programului, respectiv 111,735 milioane de euro (548,11 milioane de lei), este destinat solicitanţilor aflaţi în zone unde corpurile de apă subterană au concentraţii de nitraţi de peste 50 mg/l sau au concentraţii de nitraţi cu tendinţă crescătoare şi valori între 40 – 50 mg/l. Restul de 35% din bugetul alocat programului, respectiv 60,165 milioane de euro (295,13 milioane de lei) va fi destinat tuturor solicitanţilor eligibili, indiferent de localizare.

În cadrul celei de-a doua etape, bugetul rămas disponibil în urma primei etape va fi alocat pentru toţi solicitanţii eligibili. Astfel, pentru modernizarea sistemelor existente, toată alocarea va fi disponibilă în momentul lansării apelului.

Cuantumul maxim eligibil al unui proiect (în funcţie de investiţie) corespunde unui cost de cel mult un milion de euro (fără TVA),pentru înfiinţarea unui sistem nou integrat de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd.

De asemenea, pentru modernizarea unui sistem integrat de colectare şi valorificare a gunoiului de grajd, valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 500.000 de euro, fără TVA (2,48 milioane de lei, fără TVA).

Conform condiţiilor impuse pentru finanţare, pot primi buget de investiţii următoarele tipuri de platforme comunale: platformă comunală de tip 1 cu o capacitate de 1.500 mc şi o cantitate de gunoi de grajd suportată de 1.200 de tone; platformă comunală de tip 2 cu o capacitate de 2.000 mc şi o cantitate de gunoi de grajd suportată de 1.600 de tone; platformă comunală de tip 3 cu o capacitate de 3.000 mc şi o cantitate de gunoi de grajd suportată de 2.400 de tone; platformă comunală de tip 4 cu o capacitate de 4.000 mc şi o cantitate de gunoi de grajd suportată de 3.200 de tone.

În cadrul finanţării sunt eligibile cheltuielile pentru înfiinţarea sistemelor comunale integrate (printre care lucrări privind pregătirea şi amenajarea terenului, lucrări privind organizarea de şantier, construcţii şi instalaţii, utilaje şi echipamente de transport), cheltuieli pentru modernizarea sistemelor comunale integrate pentru comunităţi cu platformă comunală existentă (printre care utilaje şi echipamente de transport, dotări, inclusiv platforme individuale, cheltuielile cu proiectarea şi consultanţa), dar şi cheltuieli privind informarea şi publicitatea.

Prima rundă de finanţare se va derula în perioada 30 octombrie – 30 decembrie, ora 12:00. 

  • Citește despre ->
  • MMAP
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fechet: SUMAL va beneficia de servicii de analiză în timp real, bazate pe Inteligenţa Artificială

Ministerul Mediului va apela la servicii bazate pe Inteligenţa...
‹ adv ›

Ministrul Mediului: În Sahara Olteniei, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile

Sahara Olteniei pierde anual 1.000 de hectare de terenuri arabile, iar acest lucru nu poate fi combătut decât prin...

Strategia pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră a fost aprobată

Strategia pe Termen Lung (STL) a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care are ca...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole