16.1 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii: Crescătorii de păsări trebuie să stea liniştiţi; vom lua cele...

Ministrul Agriculturii: Crescătorii de păsări trebuie să stea liniştiţi; vom lua cele mai bune măsuri în fermele din România 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, le-a transmis sâmbătă crescătorilor de păsări să stea liniştiţi, în contextul apariţiei gripei aviare într-o gospodărie din judeţul Teleorman, pentru că autorităţile vor lua măsurile cele mai bune pentru fermele din România.

„Sigur, aştept decizia şi procesul verbal încheiat de a ANSVSA. Ştiţi foarte bine, ANSVSA-ul este în subordinea Guvernului, dar eu am o strânsă legătură cu preşedintele ANSVSA. După ce avem toate rezultatele şi procesele verbale încheiate, să vedem din ce motiv a ajuns această boală în zona Teleorman, venim cu precizări. Consider că fermierii trebuie să stea liniştiţi, să vedem toate analizele care vor ieşi şi după aceea vom comunica şi vom lua măsurile cele mai bune pentru fermele din România, mai ales că România are un grad de autosuficienţă la carnea de pui de 130-140%. Sectorul avicol este un sector foarte bine dezvoltat”, a precizat Barbu, la Indagra, întrebat de jurnalişti ce le transmite crescătorilor de păsări afectaţi de apariţia virusului gripei aviare.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat sâmbătă dimineaţa prezenţa virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o pasăre dintr-o gospodărie cu un efectiv de 120 de păsări (40 curci, 45 de gâşte, 10 raţe, 25 de găini) din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman.

În ceea ce priveşte programul de sprijin pentru tehnică agricolă, respectiv Programul „Rabla pentru tractoare”, Barbu a menţionat că deocamdată se află în analiză cu Ministerul Mediului pentru a identifica sumele necesare.

„Sigur, aşa cum sunt fondurile pe Ministerul Mediului pentru Programul Rabla, respectiv prin aducerea maşinilor vechi beneficiezi de un voucher pentru achiziţionarea de maşini noi, o să încercăm să facem acelaşi program şi pentru utilajele agricole. Deocamdată suntem într-o discuţie cu Ministerul Mediului, este un grup constituit de lucru şi după ce avem decizia şi identificăm sumele necesare, din fonduri europene sau din fondurile de modernizare sau din cotele plătite pe partea de mediu, sigur vom ieşi cu actul normativ”, a subliniat el.

Barbu a mai transmis că în perioada următoare sunt alocaţi prin Programul Strategic 2,2 miliarde de euro pentru investiţii, atât pentru partea de zootehnie, procesare şi irigaţii, cât şi pentru dezvoltarea satului românesc.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole