13.9 C
București
joi, 7 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Vreme oscilantă și ploi din 25 octombrie

AgroMeteo: Vreme oscilantă și ploi din 25 octombrie

Vremea va intra într-un proces de răcire pe parcursul următoarelor două săptămâni, în majoritatea regiunilor, deşi valorile termice maxime vor ajunge chiar şi la 27 de grade, iar ploile îşi vor face simţită prezenţa începând de la jumătatea acestei săptămâni, dar şi în primele zile ale lunii următoare, se arată în prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 23 octombrie – 5 noiembrie.

În Banat, la începutul intervalului, vremea se va menţine deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii octombrie, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 24 – 26 de grade Celsius, apoi până la finalul lunii sunt estimate valori în general de 20 – 22 de grade, dar şi acestea se vor situa peste normalul climatologic.

În primele zile din noiembrie, tendinţa va fi de scădere, astfel că se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 15 – 16 grade. Temperaturile minime, de asemenea, mai ridicate decât în mod obişnuit, vor avea o medie de 9 – 14 grade, în perioada 23 – 31 octombrie, iar la început de noiembrie sunt prognozate 6 – 8 grade. După data de 25 octombrie, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată.

‹ adv ›

În Crişana, în primele două zile ale intervalului de prognoză, media regională a temperaturilor maxime va fi de 22 – 24 de grade Celsius, apoi se va răci uşor, iar până la finalul lunii octombrie sunt estimate valori termice de 18 – 20 de grade. Tendinţa va fi de scădere, începând cu data de 1 noiembrie, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea spre 14 grade.

Temperaturile minime, în ansamblu mai ridicate decât în mod obişnuit, vor avea o medie cuprinsă între 8 şi 12 grade, în perioada 23 – 31 octombrie, iar la început de noiembrie sunt prognozate 6 – 7 grade. După 25 octombrie, vor fi intervale în care va ploua, iar mai ales în perioada 26 – 28 octombrie vor fi şi cantităţi de apă însemnate.

În Transilvania, în primele trei zile ale intervalului, va fi vreme caldă cu maxime în jurul a 22 de grade, după care până la finalul lunii octombrie sunt estimate valori uşor mai scăzute spre o medie de 18 – 19 grade.

Tendinţa va fi de scădere, începând cu 1 noiembrie, iar media temperaturilor maxime va scădea spre 13 – 14 grade. Totodată, temperaturile minime vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit, cu o medie cuprinsă între 6 şi 10 grade, respectiv valori mai scăzute în primele zile din noiembrie. Ulterior datei de 25 octombrie, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată.

În Maramureş, la începutul intervalului, sunt prognozate maxime în jurul a 20 de grade, însă din 26 octombrie şi până spre finalul lunii, pe fondul nebulozităţii mai accentuate, media valorilor termice diurne va fi de 16 – 18 grade.

Tendinţa va fi de scădere uşoară şi după 1 noiembrie, când media temperaturilor maxime va scădea la 13 – 14 grade. Temperaturile minime, în general mai ridicate decât în mod obişnuit, vor avea o medie cuprinsă între 6 şi 10 grade, cu valori mai ridicate în zilele de 25 şi 26 octombrie. După 25 octombrie vor fi intervale în care va ploua, iar mai ales în perioada 26 – 28 octombrie vor fi şi cantităţi de apă însemnate.

În Moldova, în ultima decadă a lunii octombrie, chiar dacă vor mai fi variaţii termice de la o zi la alta, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime de 20 – 22 de grade şi minime în jurul a 10 grade.

Începând cu primele zile din noiembrie, tendinţa temperaturii va fi de scădere treptată, astfel că maximele estimate vor fi de 14 grade, iar minime de 6 – 7 grade. După ziua de 25 octombrie vor fi intervale în care va ploua, probabilitatea fiind mai ridicată între 26 şi 28 octombrie şi după 2 noiembrie.

În Dobrogea, la începutul intervalului, vor fi temperaturi maxime cuprinse între 22 şi 26 de grade, însă din data de 27 octombrie, valorile termice vor scădea treptat de la o zi la alta, ajungând la începutul lunii noiembrie să se încadreze între 17 şi 20 de grade.

În ceea ce priveşte media valorilor termice nocturne, aceasta va avea variaţii între 13 şi 16 grade, apoi după 30 octombrie va scădea spre o medie de 10 – 11 grade, cu cea mai mică valoare estimată în data de 3 noiembrie. Începând din data de 26 octombrie vor fi perioade cu ploaie, însă cantităţile de apă nu vor fi însemnate.

În Muntenia, în primele zile din intervalul analizat, media maximelor termice se va situa între 24 şi 27 de grade, cu cea mai mare valoare în data de 25 octombrie. După 29 octombrie, valorile termice vor scădea treptat, însă vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât în mod normal în această perioadă.

Astfel, media temperaturilor maxime la începutul lunii noiembrie va fi de 17 – 20 de grade. Referitor la minimele termice, acestea vor fi cuprinse între 10 şi 13 grade, în primele zile, cu cea mai mică valoare în data de 24 octombrie, apoi media acestora va scădea treptat, până la 7 – 8 grade, aproape de sfârşitul celei de-a doua săptămâni. Probabilitatea pentru ploi va creşte din data de 26 octombrie.

În Oltenia, luni, media temperaturilor maxime va fi de 26 de grade, caracterizând o vreme deosebit de caldă pentru această dată, după care va scădea treptat de la o zi la alta şi va ajunge spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni să aibă o valoare estimată de 16 – 17 grade.

Minimele termice vor scădea uşor în data de 24 octombrie, la o medie de 9 – 10 grade, însă vor creşte uşor până în 26 octombrie, spre 12 – 13 grade. Ulterior acestei date, temperaturile minime vor fi în scădere uşoară şi treptată, ajungând în primele zile din luna noiembrie la o medie a temperaturilor minime de 7 – 8 grade. Probabilitatea pentru ploi va creşte din data de 25 octombrie. În intervalului 26 – 29 octombrie sunt posibile şi cantităţi mai însemnate de apă, apoi în zilele de 2 şi 4 noiembrie.

La munte, la începutul perioadei, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu o medie a maximelor termice cuprinsă între 13 şi 16 grade. În intervalul 26 – 31 octombrie, media acestora va fi de 10 – 12 grade, iar apoi va scădea la valori de 8 – 10 grade, la începutul lunii noiembrie.

În ceea ce priveşte media temperaturilor minime, aceasta se va menţine pozitivă în ambele săptămâni, cu valoarea cea mai mare în data de 25 octombrie, când vor fi 9 grade. Cele mai mici minime termice sunt estimate în ultima parte a intervalului, respectiv valori de 2 – 3 grade. Începând din 25 octombrie, temporar se vor semnala precipitaţii, cantităţi mai însemnate de apă fiind în perioada 26 – 30 octombrie şi, din nou, după 2 noiembrie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Condiții favorabile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri...
‹ adv ›

AgroMeteo: Temperaturi, starea culturilor și rezerva de umiditate a solului

Pe ansamblu, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă sub aspect termic, în aproape toate regiunile. Temperatura medie...

AgroMeteo: Precipitațiile îngreunează lucrările agricole și recoltarea florii-soarelui în estul țării

Cantităţile de precipitaţii înregistrate în ultimele zile în estul ţării vor îngreuna realizarea lucrărilor agricole specifice acestei perioade, iar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole