15.2 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce încolțesc semințele în tomate - trei cauze frecvente

De ce încolțesc semințele în tomate – trei cauze frecvente

Uneori, atât în tomatele cumpărate, cât și cele crescute în grădină, după o perioadă de păstrare, pot fi găsite semințe care au început să germineze chiar în interiorul fructului.

Există mai multe motive pentru care acest lucru se poate întâmpla, dar, cel mai important, roșia cu semințe germinate poate fi consumată în siguranță.

Semințele care germinează în interiorul unei tomate apar în fructele supracoapte, când semințele au ajuns la maturitate și hormonul natural, acidul abscisic (ABA), este redus. Apoi, repausul semințelor se pierde treptat.

Fructul roșiei permite „viviparia”, deoarece semințele nu se deshidratează în mediul umed din interiorul fructului.

Printre principalele cauze ale încolțirii semințelor în tomate sunt păstrarea îndelungată în condiții necorespunzătoare, fiind supracoapte, carența de potasiu, suprafertilizarea cu azot.

Depozitarea necorespunzătoare a tomatelor – cauza germinării semințelor în interior

Cel mai frecvent, motivul pentru o astfel de germinare prematură a semințelor de tomate direct în interiorul fructului este nerespectarea regulilor de păstrare a tomatelor maturate.

Pur și simplu, atunci când tomatele care au atins maturitatea, după un timp mai îndelungat de depozitare sau transportare în condiții de temperatură scăzute (camioane frigorifice, subsol rece, etc.) sunt expuse brusc la temperaturi înalte (în magazin, într-o bucătărie la temperatura camerei etc.), semințele de tomate, care trecuseră deja în perioada de repaus, încep să germineze.

De obicei, dacă tomatele sunt culese la timp și transportate pentru depozitarea corespunzătoare, germinarea prematură spontană a semințelor este împiedicată de substanțele inhibitoare speciale, care sunt conținute în membrana mucilaginoasă din jurul semințelor.

Odată cu depozitarea prelungită și/sau necorespunzătoare, în interiorul fructului încep procesele de fermentare, membranele devin mai subțiri și aceste substanțele din interiorul membranei nu își pot îndeplini pe deplin funcția. Semințele germinează.

V-ar putea fi util și articolul despre Formarea cicatricilor pe tomate – cauze, cum evităm problema.

Condiții incorecte de creștere pentru tomate

Unii specialiști mai menționează că încolțirea semințelor în interiorul fructelor de tomate ar putea fi rezultatul îngrijirii necorespunzătoare a plantelor în timpul vegetației. Cel mai periculos lucru în acest caz este fertilizarea excesivă a plantelor cu îngrășăminte ce conțin azot sau stimulatori de creștere sau în cazul insuficienței de potasiu.

Tomatele care sunt cultivate folosind tehnologia hidroponică sunt considerate mai mult susceptibile, deoarece atunci este deosebit de ușor să distrugem echilibrul apei și îngrășămintelor.

Citiți mai multe despre Fertilizarea tomatelor – sfaturi și perioade recomandate.

Varietăți mai susceptibile la germinare

Germinarea semințelor în fructele de tomate poate fi caracteristică mai mult unor anumite varietăți de tomate. În primul rând, în „zona de risc” se află varietățile de tomate târzii, care se coc mult timp și pot fi păstrate mult timp – cu fructe fără mulți acizi și zaharuri (care blochează germinația, așa cum am menționat deja), cu pielița netedă, densă, care nu se încrețește și nu se sparge.

De obicei, la aceste varietăți semnele de coacere „externă”, pe care mulți o determină prin schimbarea culorii drept tomată „coaptă”, nu are nimic de-a face cu coacerea „internă”. Semințele se pot matura mai devreme. Prin urmare, semințele pot germina direct în fruct.

După cum puteți vedea, un astfel de proces natural, precum germinarea semințelor nu este asociat cu mutații ale tomatelor, cu modificări genetice ale plantelor în general sau cu tratamentele chimice ale culturilor, precum consideră unii.

Dacă semințele de tomate au încolțit în interiorul fructelor, înlăturați-le și puteți consuma „pereții” suculenți ai roșiilor. Dacă doriți să preveniți germinarea în interiorul fructului pe viitor, atunci când cumpărați, alegeți tomate tari, proaspete și păstrați-le la întuneric și la rece în frigider.

Înainte de a planta tomatele, citiți cu atenție descrierea completă a varietății selectate pentru a vedea, dacă este una dintre cele care se păstrează mult timp.

V-ar putea plăcea și articolul Putregaiul cenușiu la tomate, ardei și vinete – combatere.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce se răsucesc frunzele la tomate și ardei. Cauze, prevenire

Deseori, simptomele anumitor dereglări în plante pot fi confundate...
‹ adv ›

Cauze ce duc la îngălbenirea răsadului de ardei, a plantelor tinere

Una dintre cele mai frecvente probleme la răsadurile de ardei este schimbarea culorii frunzelor - îngălbenirea răsadului de ardei....

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial, pentru că baza unei recolte bogate se pune încă din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole