15.9 C
București
vineri, 3 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană se aşteaptă la o scădere a producţiei de vin în...

Comisia Europeană se aşteaptă la o scădere a producţiei de vin în 2023, până la 150 de milioane de hectolitri

Producţia de vin a Uniunii Europene ar urma să scadă cu 6% în acest an, ca urmare a unor declinuri de două cifre înregistrate de marii producători Italia şi Spania, din cauza unor evoluţii meteo nefavorabile, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite Reuters.

În prima sa estimare cu privire la producţia de vin din acest an, Executivul comunitar prognozează că producţia de vin a UE se va situa la aproximativ 150 de milioane de hectolitri, în condiţiile în care producţiile din Italia şi Spania sunt aşteptate să scadă cu 12%, respectiv 14%, comparativ cu cele din 2022.

Fenomenele meteo extreme şi dăunătorii au devastat atât de mult viile din Italia în acest an încă ţara îşi va pierde titlul de cel mai mare producător mondial de vin, iar Franţa va reveni pe poziţia de lider mondial pentru prima dată în ultimii nouă ani, au avertizat luna trecută organizaţiile viticultorilor italieni.

La rândul său, Ministerul francez al Agriculturii a estimat vineri că producţia de vin a Franţei din acest an va fi similară cu cea din 2022 şi cu 3% peste media de 46 milioane de hectolitri din ultimii cinci ani.

La rândul său, Comisia Europeană estimează că producţia de vin a Franţei va fi una de 45 de milioane de hectolitri în acest an, cu 1% peste cea de anul trecut.

„Dat fiind declinul producţiei în Italia, Franţa este aşteptată să devină cel mai mare producător de vin din UE în 2023/24”, informează Comisia Europeană.

O revenire a producţiei de vin în 2023 este prognozată de Executivul comunitar şi în cazul Germaniei (creştere de 16%), precum şi în Portugalia (creştere de 15% în ritm anual). 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă...
‹ adv ›

Situaţia sectorului agricol, în analiză cu principalele partide politice europene

Viziunea grupurilor politice europene asupra situaţiei curente a sectorului agricol a fost discutată, în perioada 17-19 aprilie, la Bruxelles,...

CE sprijină industria fotovoltaicelor prin noua Cartă a energiei solare

Comisia Europeană şi-a intensificat eforturile de sprijinire a sectorului energiei solare din Europa prin promovarea semnării unei Carte europene...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole