6.1 C
București
miercuri, 11 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFitoplasmele la vița de vie și unele practici de control

Fitoplasmele la vița de vie și unele practici de control

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Una dintre problemele mari a viticultorilor în ultimii ani sunt fitoplasmele la vița de vie, care se manifestă prin două tipuri: flavescența aurie și lemnul negru.

Aceste îngălbeniri sunt provocate de niște bacterii mici din grupul fitoplasmelor, de natură diferită, dar prezintă simptome vizuale identice. Flavescența aurie este o maladie gravă, fiind foarte epidemică.

Lemnul Negru este mult mai puțin periculos și este prezent doar în anumite locuri prin plantații. 

‹ adv ›

Simptome și daune produse de fitoplasme: 

  • Lignificarea parțială sau totală a lemnului, conferind un aspect de cauciuc ramurilor. Lăstarii afectaţi se dezvoltă slab, se maturizează insuficient, nu se lignifică şi se usucă sau degeră în timpul iernii.
  • Decolorarea pe sectoare sau totală a frunzelor (galben pentru soiurile albe și roșu pentru soiurile roșii, cu decolorarea egală a nervurilor).
  • Răsucirea mai mult sau mai puțin remarcabilă a frunzelor;

Ofilirea bobițelor pe strugure la început de coacere pe plantațiile de 3 ani și mai mult. Bobițele devin zbârcite, cu un conținut mic de zahăr, pulpa capătă un gust amar şi nu poate fi folosită pentru consum în stare proaspătă sau pentru vin.

Simptomele sunt observate pe câteva ramuri ale unei plante (vițe) sau în ansamblu, pe toată tufa. 

Flavescența poate determina pieirea butucilor dupa câţiva ani de la declanșarea atacului.

Diferențierea lemn Negru/Flavescență Aurie se face cu ajutorul unor tehnici de diagnosticare serologică (Testul ELISA) sau genomică (PCR) în baza prelevărilor de mostre.

De unde vin fitoplasmele și moduri de transmitere: 

  • Prin insecte (vectori transmițători) de la o plantaţie la alta şi de la plantele bolnave la cele sănătoase.
  • Prin material vegetal infectat în procesul de altoire şi multiplicare a viţei de vie. 

Lemnul negru Bois noir la vița de vie

Forma endemică Bois noir este răspândită de cicada Hyalesthes obsoletus, care hibernează pe rădăcinile unor plante spontane, cum ar fi Convolvulus arvensis, Urtica dioica, Solanum spp. etc.

Insecta cu ac, care poate apărea accidental în plantații, iernează în stare de larvă pe rădăcinile plantelor gazdă (buruieni din plantație, hrișca, zârna). La adulți apar aripi la sfârșitul primăverii, ca urmare o insectă adultă poate să se găsească în vie și să contamineze butucul de ordin accidental.

Metode de control:  

  • Eliminarea plantelor contaminate.
  • Întreținerea solului fără buruieni.
  • Utilizarea materialului săditor sănătos, tratarea materialului săditor cu apă caldă (50 de grade Celsius) înainte de plantare. 

Flavescența aurie Flavescence doree 

Simptomele sunt identice cu cele ale Lemnului negru, dar este mult mai periculoasă pe motiv că răspândirea este mult mai rapidă. Forma epidemică Flavescence doree se transmite
preponderent prin cicada Scaphoideus littoralis.

Infectarea plantelor este produsă de cicade care își desfășoară tot ciclu vital în plantațiile de viță de vie.

Metodele de control a Flavescenței aurii

Flavescența aurie este o boală a cărei viteză de propagare și impactul asupra producției viticole necesită punerea în aplicație a unei serii de măsuri atât tehnologice, cât și obligatorii.

În unele regiuni ale Franței, lupta cu această maladie este reglementată de către stat drept obligatorie. 

Viteza de aplicare a măsurilor de combatere depinde de doi  parametri: 

  • Numărul și dimensiunea focarelor.
  • Nivelul de populație a insectei.

Metode de minimalizare a afecțiunilor și combaterea  Flavescenței aurii:  

  • Aplicarea măsurilor fitosanitare în combaterea cicadei pe toată perioada de vegetație;
  • Minimalizarea sau excluderea totală a înierbării solului între rânduri (ogor negru).
  • După recoltare, dar nu mai târziu de căderea frunzelor, de înlăturat coardele afectate (culoare verde) lăsând primul ochi de la bază.

Citiți mai multe despre Dăunătorii viței de vie, deficiențele de prindere a butașilor.

Articol realizat de Victor Efros, inginer-agronom.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative, care au o importanţă majoră pentru viţa de vie şi...

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole