10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Rezerva de umiditate din sol, starea culturilor

AgroMeteo: Rezerva de umiditate din sol, starea culturilor

Aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, în timp ce în Dobrogea şi pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia se va menţine seceta pedologică, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 29 septembrie – 5 octombrie 2023.

„Aprovizionarea cu apă în stratul 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Banatului, local nordul, estul şi centrul Moldovei, nord-vestul, vestul, izolat estul şi sud-vestul Munteniei, nordul, estul şi sudul Olteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, estul, local centrul, sudul şi izolat nord-estul Transilvaniei şi nord-estul Banatului”, potrivit prognozei ANM.

În general, regimul hidrotermic din aer şi sol va permite desfăşurarea în ritmuri normale a proceselor de maturare la speciile de prăşitoare şi pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

La culturile de toamnă semănate până în prezent, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului din vestul, centrul şi nordul ţării.

Pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol din estul, sudul şi sud-estul teritoriului agricol, ritmurile de vegetaţie la rapiţa şi orzul de toamnă vor fi stânjenite, iar lucrările de pregătire a terenurilor în vederea continuării însămânţărilor la grâul de toamnă se vor efectua cu dificultate (sol uscat, crustă şi crăpături).

Porumbul (hibrizii semitardivi şi tardivi) va parcurge maturitatea deplină (40-100%) şi recoltarea, în special în jumătatea de nord a ţării.

Sfecla de zahăr din Transilvania şi Moldova va înregistra predominant acumularea zahărului în rădăcină, precum şi maturitatea tehnologică.

În principalele bazine de cultură, cartoful îşi va continua maturitatea tehnologică şi recoltarea.

Speciile pomi-viticole se vor afla în fazele de coacere a fructelor, boabelor, lemnului în toate plantaţiile. De asemenea, la speciile ajunse la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea. La culturile de rapiţă şi orz de toamnă se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire- apariţia primelor frunze, continuându-se lucrările de semănat, la nivelul întregii ţări.

În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat în aproape toată ţara, exceptând arealele agricole afectate de seceta pedologică, unde acestea se vor desfăşura în continuare cu dificultate.

În această perioadă se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol, precizează specialiştii ANM.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 12 şi 25 de grade Celsius în toate zonele de cultură, abaterile termice pozitive fiind de 1 şi 7 grade. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18 şi 30 de grade, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă a aerului se va situa între 6 şi 20 de grade la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Potrivit ANM, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 14 şi 26 de grade Celsius în aproape toată ţara, favorabilă parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă semănate până la această dată, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Se întrevăd de ploi locale, în perioada analizată, izolat cu caracter de aversă, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un...
‹ adv ›

AgroMeteo: Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în 5 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) transmite că cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică...

AgroMeteo: Secetă pedologică moderată şi puternică în cultura grâului de toamnă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia

Seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în această perioadă în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole