Anul acesta viţa de vie a oferit recolte bune. Ploile din primăvară au ajutat viticultorii să obțină recolte de soiuri tehnice destul de mari, iar calitatea, chiar dacă este relativ mai mică comparativ cu cea din anul trecut, oricum este una bună.
Aşadar, materie primă ar fi, dar care e preţul corect? Pe internet sunt anunţuri de la 1 leu kilogramul, până la 3, uneori mai mult. Cine, ce şi cât influenţează preţul strugurilor pentru vin?
Se va ajunge la importul muncitorilor din Asia
Dar forţa de muncă scumpă nu este singurul factor care influenţează preţurile, mai sunt şi marile centre de achiziţie, care stabilesc sume derizorii la colectare. Producătorii menționează că acestea ajung să amestece struguri românești ai micilor producători cu musturi sau chiar vinuri importate la preţuri derizorii.
90 de bani pentru 1 kg de struguri
Centrele de achiziţie de la micii producători s-au privatizat şi ca în orice economie de piaţă, profitul este primordial, cu riscul îngropării unei ramuri cu care România se mândrea odinioară.
E mai rentabil să-l strângi cu uşa pe producător, să-i oferi sub un leu pentru un kilogram de struguri, având plasa de siguranţă a importurilor cu 2 lei a vinului din Ucraina, spun producătorii.
Florin Filimon din Tâmboeşti, tot Vrancea, nu înţelege cum producătorii din Spania, un jucător important pe piaţa mondială a vinificaţiei, îşi permit să vândă în România la un preţ la care agricultorul român abia reuşeşte să supravieţuiască.
Matematica de la capăt de rând e şi ea la fel de simplă. Contează cui vinzi, unde vinzi şi cât vinzi. Iar lupta e cruntă, pentru că producătorii încearcă să pună orice ban în plus peste maxim jumătate de leu, cât câştigă la kilogramul de strugure vândut.
Sunt calcule pe care dacă nu le iei în considerare rişti să descoperi că munca de peste an s-a dus pe apa Sâmbetei.
Iar lupta pentru clienţi se duce acum şi cu mijloace moderne: intri pe Google Maps, schimbi adresa unei celebre crame şi o muţi la şosea, acolo unde ai tu magazin şi clientul ajunge mai repede.
Epilog, sau pârlog
Situaţia vituculturii văzută de la cap de rând nu e deloc roz. Mai ales că oamenii văd cum zeci, sute de hectare de viţă de vie sunt abandonate pentru că agricultorii nu îşi mai permit să muncească pământul şi preferă să meargă să câştige un ban în străinătate.
Soluţii pentru viticultori ar fi, doar că e nevoie ca cineva să formeze o asociaţie, iar comercializarea să fie făcută după nişte reguli clare, ca în cazul lemnului, spre exemplu, acolo unde orice transportator are nevoie de acte doveditoare de provenienţă.
Vinul a făcut parte întotdeauna din cultura şi civilizaţia europeană. Dacă strămoşii noştri considerau că „in vino veritas”, astăzi avem din ce în ce mai multe îndoieli în ceea ce înseamnă un vin bun, iar matematica, oricâte calcule am face, rar ne ajută să îl descoperim.
Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...