17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRasa de vaci Salers, o combinație de rezistență și frumusețe

Rasa de vaci Salers, o combinație de rezistență și frumusețe

Inițial, planificam să scriu despre rasa Salers într-un stil poetic, folosind expresii literare bune, pentru că originalitatea Salers chiar merită astfel de cuvinte, dar voi lăsa acest stil pentru mai târziu, iar acum doar câteva informații interesante despre vitele de rasa Salers.

Și voi începe cu faptul că sloganul rasei Salers este „La race rustique par excellence”, ceea ce ar însemna din franceză că rasa se caracterizează prin rezistență sporită, iar fermierii francezi mai spun că Salers este o combinație de frumusețe și viabilitate.

Încă se mai spune că Salers este o frumusețe „aspră” combinată cu adaptabilitatea excepțională, astfel că foarte des putem auzi despre această rasă.

Despre istoria vitelor Salers

Rasa Salers este inclusă ca rasă independentă ce există de la începutul secolului al XIX-lea și a fost obținută în regiunea franceză Auvergne. Deși, există o părere că Salers, cel puțin animale asemănătoare lor, au fost crescute aici încă din Evul Mediu.

Rasa este numită după satul pitoresc Salers, care se află în Masivul Central (fr. „Massif Central”, o zonă muntoasă în centrul și sudul Franței), iar vitele acestea sunt o parte integrantă nu numai a agriculturii, ci și a culturii acestei regiuni, deja de câteva secole.

De exemplu, aspectul original al Salers le-a făcut un simbol al moștenirii rurale din Auvergne, iar diversele evenimente (festivaluri, iarmaroace, expoziții) dedicate acestei rase, unde frumusețea, puterea și productivitatea lor sunt afișate și sărbătorite, sunt foarte răspândite nu numai în această regiune.

Caracteristici ale rasei de vaci Salers

Rasa Salers este o rasă combinată și este crescută atât pentru obținerea cărnii de vită de calitate superioară, cât și pentru obținerea laptelui din care se fac brânzeturi foarte gustoase și sățioase – Cantal și Salers.

Vitele sunt destul de mari, au dimensiuni medii până la mari, cu corpul compact, cu osatura puternică și cu musculatură bine dezvoltată, demonstrând din nou natura lor dublă.

Aș dori să adaug că greutatea în viu a vacilor este în medie undeva de la 600 kg sau mai mult, înălțimea la greabăn este de 1m40, dar taurii au o greutate de 750-900 kg. Aceste caracteristici se întâlnesc la fermele comerciale, dar în ceea ce privește fermele de reproducere, taurii acolo pot cântări mai mult de o tonă. 

Una dintre cele mai izbitoare trăsături este blana caldă brună-roșcată (maro), care pare uneori mai închisă la culoare în jurul ochilor, botului și membrelor (mai aproape de ongloane), dar smocul cozii are întotdeauna părul deschis.

Blana caldă și groasă, cu păr de lungime medie și creț, servește ca protecție naturală împotriva diferitelor fenomene naturale și climatice, deoarece rasa este cunoscută pentru faptul că este crescută și se descurcă foarte bine în condiții meteorologice dure.

Uneori, foarte rar, există Salers de culoare neagră și o varietate de Salers care se numește Bessarde cu niște pete albe pe spate, picioare și jos la burtă. 

Cea mai impresionantă trăsătură exterioară de Salers sunt coarnele lungi, distinct curbate, ușor deplasate înapoi – în formă de liră, care conferă vitelor un aspect carismatic. Și așa cum spun fermierii francezi, coarnele de Salers nu numai că se adaugă la atractivitatea lor estetică, dar ei cred că coarnele reflectă rezistența și adaptabilitatea Salerșilor.

Vitele Salers sunt apreciate pentru carnea de vită de înaltă calitate, cunoscută pentru marmorarea excepțională (eu aș spune marmorarea delicată), tandrețea și aroma distinctivă. Acest lucru le-a permis să intre pe piețele de carne de vită premium din întreaga lume, atrăgând atenția consumatorilor exigenți.

Tot ce am scris mai sus despre carnea de vită de la Salers, confirm, întrucât am gustat și nu odată steak-uri din această rasă. Randamentul la sacrificare este de până la 65%, și repet, carnea de Salers are o marmorare bine definită cu caracteristici excepționale.

Deși vacile Salers sunt cunoscute în primul rând pentru carnea de vită de calitate, ele sunt și producătoare de lapte destul de eficiente. Laptele dat de aceste vaci are un raport, aș spune unic, între conținutul de grăsimi și proteine, și tocmai acest raport face posibilă producerea brânzeturilor locale originale, care sunt cunoscute cu mult dincolo de granițele acestei regiuni a Franței în care se află și se produce.

De exemplu, eu, în calitate de cunoscător profesionist de brânzeturi, nu voi trece niciodată nepăsător pe lângă brânza Cantal. Vreau să remarc o observație importantă de la fermierii locali de Salers – nu totdeauna la supermarketul sub nume Cantal se vinde brânza care a fost preparată din laptele vacilor Salers și, dacă vreți să gustați într-adevăr brânza de Salers, fără îndoială trebuie să vizitați „fromagerie” care se află drept la ferma Salers. 

Productivitatea vacii în ce privește laptele, dacă vorbim după standardele de creștere industrială a vitelor de lapte, este foarte mică, doar 2,5 – 4,0 tone, dar este necesar să se țină cont de faptul că rasa este combinată și, în primul rând, laptele merge la alăptarea vițelului (vițeii sunt alăptați în apropierea vacii-mame și stau până la 8 luni). Dar, în comparație cu alte rase de carne, vacile Salers au una dintre cele mai mari productivități de lapte.

Vitele din rasa Salers sunt foarte calme, docile și ascultătoare. Să conduci o turmă de aceste vaci este o plăcere, dar, bineînțeles, trebuie să știi cum de folosit corect docilitatea lor. Mi-a plăcut foarte mult gestionarea animalelor pe care am văzut-o la o fermă unde sunt crescuți Salers în Wallonie, cu siguranță le voi spune studenților mei despre metodele lor.

Vitele Salers au calități adaptative excelente și sunt nepretențioase la condițiile de întreținere. După cum a spus unul dintre cunoscuții mei, pentru Salers este suficient să fie iarbă în pășune, iar vremea și relieful nu contează. Țin să adaug că pășunile naturale sunt folosite de Salers mult mai eficient decât alte rase de bovine de carne specializate.

V-ar putea fi util articolul 10 concepții greșite despre gestionarea pășunilor.

Vitele Salers au ongloanele foarte puternice.

Una dintre principalele caracteristici ale vacilor rasei Salers este, desigur, fătarea cea mai ușoară dintre toate rasele de vite de carne. Deseori se spune, de asemenea, că această rasă este cea mai puțin pretențioasă, iar fermierii notează în glumă că Salers este o rasă care dă mult timp liber.

Foarte des, vacile Salers din fermele comerciale sunt însămânțate cu tauri Charolais pentru a obține viței pentru îngrășare. Acesta este o încrucișare industrială clasică, iar femelele Salers sunt aici ca fundație maternă perfectă (vezi punctul de mai sus). Am să adaug că vacile din rasa Salers fată și alăptează pe parcursul vieții lor deseori peste 10 viței.

Despre vițeii Salers

Ei cresc repede, au sporuri de greutate zilnice bune și uniforme, sunt docili. Așa e – vițeii sunt foarte docili, am văzut asta cu ochii mei. Vițeii la îngrășat sunt destul de precoci, dar unii fermieri la îngrășat recurg la metode extensive, adică, doar pășunat, iar carnea de vită obținută în așa mod este foarte apreciată.

La fermele în care se țin Salers, headlock-urile au un design special, astfel încât animalelor să fie comod cu coarnele lor. Rasa Salers este răspândită pe toate continentele unde se cresc vite, cu excepția Americii de Sud, dar acest punct necesită verificare.

Din 2021, populația de bovine Salers este stabilă, iar stabilitatea genetică este controlată de numeroase asociații de creștere.

Fapt interesant despre Salers #1 – de obicei poți mulge o vacă doar când vițelul este prezent, procesul decurge cam așa: vițelul începe să sugă vaca și abia atunci poți începe să o mulgi, un mamelon este pentru vițel, iar restul de trei mameloane sunt deja mulse pentru a obține lapte pentru producția de brânză. 

Fapt interesant despre Salers # 2 – în cea mai mare parte, numai fermierii francezi lasă coarnele, iar în alte țări vițeii sunt decornați.

Ei bine, conform tradiției, la sfârșitul articolului, scriu întotdeauna ceva mai mult decât informații „interesante”. Dar, de data aceasta, voi scrie observația mea simplă, că rasa Salers este o mărturie unică a legăturii puternice dintre bovinele domesticite, pământul și cultura regiunii Auvergne, iar datorită rezistenței sale unice, aspectului impresionant și importanței economice, aceste vite continuă să-și lase amprenta destul de vizibilă în lumea agriculturii.

Și așa cum spun fermierii francezi:

„… în timp ce însemnăm moștenirea și versatilitatea rasei Salers, suntem, de asemenea, conștienți de importanța păstrării unor astfel de resurse genetice valoroase pentru ca generațiile viitoare să le aprecieze și să le folosească”.

V-ar putea plăcea și articolul Vaci de rasa Normandă – combinația de frumusețe și productivitate înaltă.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce mor puii broiler – 5 cauze frecvente și cum le evităm

Puii broiler fac parte din tipul de pasări crescute...
‹ adv ›

Cu ce hrănim puii de o zi și cum îi îngrijim la început

Fiecare crescător de păsări începător care a hotărât să-și înființeze propria gospodărie, speră să obțină un efectiv puternic și...

Rațe Alergătoare Indiene – imagini, avantaje, întreținere

Rasa de rațe Alergătoare Indiene este una dintre cele mai ușor de recunoscut și a fost întotdeauna populară datorită...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole