Trei mii de soiuri de tomate deţine în portofoliu Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGV) Buzău, printre ele fiind roşia cu ţepi, o specie ancestrală, tomate dispărute din cultura locală, creaţii noi în premieră naţională şi internaţională, dar şi tomate deosebit de importate pentru siguranţa alimentară a României.
Există un tezaur genetic pe care specialiştii încearcă să îl păstreze pentru generaţiile viitoare. Prin metode specifice, analize de laborator şi ore în şir petrecute pe teren, cercetătorii BRGV au reuşit să pună la adăpost peste 3.000 de soiuri de tomate, o adevărată comoară pentru economia şi agricultura naţională.
Potrivit acestuia, evaluarea este o „muncă grea”, care se bazează pe mai multe obiective.
În premieră, Banca de Resurse Genetice a reuşit crearea unor noi soiuri de tomate, de tip Kumato, care se diferenţiază de roşiile clasice atât prin culoare, gust, productivitate, cât şi prin procesele tehnologice şi de cercetare care au fost folosite pentru a atinge rezultatele propuse.
Aceste varietăţi Kumato sunt valoroase din multe puncte de vedere, în primul rând pentru productivitate, gust şi calitatea producţiei, rezistenţa genetică la agenţii patogeni, boli, dăunători, dar foarte important sunt apreciate ca cele mai valoroase pentru menţinerea stării de sănătate, prevenirea şi chiar – spun anumite voci – tratarea anumitor boli, a adăugat specialistul.
Pe de o parte, cercetătorii Băncii încearcă să obţină soiuri noi, productive şi adaptate la noile condiţii de climă, dar pe de altă parte fac eforturi deosebite în scopul păstrării unor tipuri de tomate care au fost cultivate pe scară largă în România şi care au adus beneficii atât cultivatorilor, cât şi consumatorilor.
Printre soiurile care se regăsesc în portofoliul BRGV se numără şi tomata cu ţepi, predecesorul roşiei introduse în cultură, o plantă care necesită atenţie sporită şi echipamente de protecţie pentru a o putea culege. Potrivit directorului instituţiei, tomatele, cultivate acum la scară largă în lume, au o istorie aparte, mai puţin legată de România, unde au ajuns abia în secolul XIX.
Tomata îşi are originea în depresiunile mlăştinoase şi înalte din Peru, America. Acolo, în formă naturală, nu seamănă deloc ca plantă endemică cu ceea ce cunoaştem noi astăzi, a arătat Costel Vînătoru.
În ceea ce priveşte siguranţa alimentară, conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale arată că deţine soiuri deosebit de importante, care pot fi cultivate la scară largă în România.
Profesorul Corneliu Petrescu este cel care s-a ocupat serios de tomate şi a obţinut hibridul de tomată Export 2, care era cultivat în anii 80 pe o suprafaţă de peste 10.000 hectare, a completat specialistul buzoian.
Cu toate că deţine o colecţie de 3.000 de soiuri de tomate şi peste 20.000 de genotipuri de plante medicinale, flori şi alte tipuri de legume, instituţia de cercetare se confruntă cu subfinanţare, lipsă de personal şi dotări.
Specialist cu peste 37 de ani de experienţă în ameliorarea şi genetica plantelor de cultură dr. ing. Costel Vînătoru a parcurs toate gradele profesionale, de la CS III în 2003, la CS II în 2009 până la CS I, în 2015.
În paralel cu activitatea de cercetare, în anul 1999 a fost admis la cursurile de doctorat din cadrul USAMV Bucureşti, Facultatea de Horticultură, sub îndrumarea profesorului universitar dr. ing. Corneliu Petrescu, iar în 2006 îşi susţine teza cu titlul „Crearea de hibrizi F1 de tomate timpurii cu plasticitate ecologică şi calitate superioară”, obţinând titlul de Doctor în Horticultură.
În anul 1996 pune bazele înfiinţării primului Laborator de Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii în legumicultură din România. Simultan, a coordonat lucrările de aclimatizare şi ameliorare la peste 200 de specii noi, care nu au fost cultivate în România şi la care s-au obţinut rezultate deosebite.
Dl Costel Vanatoru este un tezaur viu al horticulturii românești,sa-l pretuim si sa-l cinstim .Dumezeu sa-i dea har,sanatate si putere in nobila lucrare.Respect !
Dl Costel Vanatoru este un tezaur viu al horticulturii românești,sa-l pretuim si sa-l cinstim .Dumezeu sa-i dea har,sanatate si putere in nobila lucrare.Respect !