14 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePreşedintele ANSVSA: România a reuşit să deschidă în acest an noi pieţe...

Preşedintele ANSVSA: România a reuşit să deschidă în acest an noi pieţe de export, în SUA şi Maroc

România a reuşit în acest an să intre pe piaţa Statelor Unite ale Americii (SUA) cu produse din carne de porc, dar şi să exporte, în premieră, în Maroc, ovine vii cu zero zile de carantină pentru animale, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu.

„Unul dintre principalele mele obiective încă de la preluarea mandatului a fost acela de a deschide noi pieţe de export şi avem rezultate în acest sens. Cea mai importantă piaţă pe care am reuşit să o deschidem în ultimele şase luni a fost cea a Statelor Unite ale Americii. Am reuşit să exportăm produse crud-uscate şi pate conserve. În urma unor audituri foarte riguroase, operatorii români au fost agreaţi pentru a putea exporta produse de pe teritoriul României în SUA. Este foarte important acest lucru deoarece exportăm produse din carne de porc, în contextul în care în România evoluează pesta porcină africană”, a explicat Bociu.

Acesta a precizat că o altă piaţă de export „cucerită” de România este cea din Maroc, unde fermierii români au reuşit să intre cu ovine vii, fără ca animalele să fie ţinute în carantină, aceasta fiind o premieră pentru România.

„Un al doilea lucru important pe care l-am reuşit în ultimele două luni îl reprezintă deschiderea pieţei cu Maroc. Am reuşit pentru prima dată pentru România să deschidem exportul de ovine cu zero zile de carantină, iar acest lucru este un succes pentru fermieri. Niciodată nu s-a întâmplat să avem export de animale vii cu zero zile de carantină, dar reprezentanţii serviciilor veterinare şi cei ai Ministerului Agriculturii din Maroc au venit, au văzut ce exploataţii avem, şi au considerat oportun exportul animalelor cu zero zile perioada de carantină”, a subliniat şeful ANSVSA.

Un alt aspect important legat de Maroc îl reprezintă auditarea unor abatoare autohtone pentru a putea exporta carcasă de ovine şi bovine, în urma unei vizite care va avea loc în perioada următoare din partea unei comisii formate din specialişti din această ţară.

„În perioada următoare va veni în România o comisie din Maroc în vederea auditării unor abatoare pentru a putea exporta produse abatorizate, carcasă de ovine şi bovine. În contextul în care trendul Uniunii Europene este acela de a interzice exportul de animale vii, noi facem toate demersurile pentru a reuşi să exportăm cât mai mult carcasă. Avem unităţi foarte bune, toate auditate de DG Sante (Direcţia Generală Sănătate şi Siguranţă Alimentară n.r.) din cadrul Comisiei Europene”, a mai spus el.

Pe de altă parte, în Iordania, o ţară în care sunt exportate anual sute de mii de animale vii, solicitarea României din primăvara acestui an de a reduce de la 21 la 14 zile perioada de carantină pentru ovinele destinate exportului nu s-a concretizat, însă această piaţă „funcţionează foarte bine”.

„Din păcate în Iordania nu am reuşit să obţinem acele 14 zile de carantină, însă această piaţă funcţionează foarte bine. Rămânem în continuare pe 21 de zile perioada de carantină”, a transmis Alexandru Bociu.

Alte oportunităţi pentru exportul de animale vii din România, dar şi de produse sunt în curs de negociere cu Azerbaidjan, Indonezia şi Egipt, în timp ce, în cazul Chinei, se poartă în continuare negocieri pentru exportul de animale vii, România fiind prezentă doar cu miere, material seminal şi lucernă.

„Suntem în negocieri şi pe alte pieţe noi. În Azerbaidjan, anumiţi agenţi economici au reuşit să exporte produse, deşi este o piaţă destul de blocată, dar s-au demarat negocieri şi pe zona de ovine. Ne dorim în continuare să deschidem exporturile cu Indonezia, o piaţă pe care putem să o atacăm şi în prezent sunt discuţii destul de avansate. Avem un ambasador nou venit, urmează să avem întâlniri în zilele următoare pentru a putea perfecta documentele.

Aici exporturile se pot concretiza pe zona de cereale, în special, pe grâu. De asemenea, din punctul meu de vedere, cred că o să avem un succes cu Egiptul. Avem acolo un ambasador nou, foarte implicat, şi cu siguranţă vom reuşi să deschidem exportul pe produse. Pe China avem deja export de miere, de material seminal şi lucernă, dar se poartă negocieri şi pentru exportul de animale vii”, a adăugat preşedintele ANSVSA.

Israel este o altă ţară unde România exportă animale vii, însă se doreşte achiziţionarea unor produse animale conform regulilor Kosher, iar negocierile sunt într-o fază destul de avansată pentru exportul cărnii rezultate în urma sacrificării în unităţile din ţara noastră.

„Pentru Israel este important de menţionat faptul că am avut un audit din partea lor. Vor să achiziţioneze din România produse tip Kosher. Au fost auditate patru unităţi de abatorizare şi trei sau patru centre de colectare. Am ieşit impecabil pe zona de sănătate animală, pe centrele de colectare. Sunt ceva neconformităţi pe zona de abatorizare, dar ne-am asumat că le vom rezolva, urmând ca într-o perioadă de timp să revină auditorii să vadă dacă lucrurile sunt remediate, pentru a putea deschide o noua piaţă de export cu produse de tip Koser pentru Israel”, a menţionat Alexandru Bociu.

Conform datelor ANSVSA, România a exportat până la data de 31 august 2023 peste un milion de capete bovine, ovine şi caprine vii în ţări din afara spaţiului comunitar, respectiv din Iordania, Arabia Saudită, Israel, Liban, Libia, şi Egipt.

Pe primul loc în topul exporturilor de animale autohtone se află Iordania, cu 708.343 animale vii, ponderea cea mai mare fiind deţinută tot de oi, respectiv 702.473 capete, urmate de bovine – 4.376 capete şi de caprine – 1.500.

Arabia Saudită ocupă poziţia a doua, cu un total 266.812 animale, din care 265.466 ovine, 746 capete bovine şi 900 de caprine, iar Libia, locul 3, cu 60.767 capete (58.500 ovine şi 2.267 bovine). În Israel au ajuns în acest an 42.082 de animale vii: 39.142 ovine şi 2.940 bovine. Alte ţări terţe în care au fost exportate animalele autohtone au fost Liban şi Egipt.

La 1 decembrie 2022, România avea un efectiv total de 1,814 milioane de bovine şi de 11,692 milioane de capete ovine, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. România s-a situat pe locul zece în Uniunea Europeană la efectivele de bovine şi pe locul doi în rândul statelor membre, după Spania, la efectivele de ovine.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Control și amenzi pentru verificarea trasabilităţii peştelui la 57 de operatori din 22 de judeţe

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare...
‹ adv ›

ANSVSA: Amenzi de aproape 2 mln de lei în industria alimentară, în martie

Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de 1,973 milioane de lei în industria alimentară în luna martie 2024, ca...

Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de lei unor unităţi de tip catering

 Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de lei unor unităţi de tip catering şi au emis 4...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole