Zmeurul și murul sunt unele dintre cele mai populare specii de arbuști fructiferi crescute atât în gospodării individuale, cât și plantații comerciale. Lucrările de întreținere sunt asemănătoare, datorită faptului că ambele specii fac parte din același gen – Rubus.
Atunci când vorbim de tăierile la zmeur și mur, perioada indicată este după recoltarea fructelor. Amânarea acestora nu este oportună, deoarece lăstarii de doi ani lasă frunzele destul de târziu, astfel împiedică pătrunderea luminii solare și aerația tufei, limitând maturizarea lăstarilor și lemnificarea tulpinilor anuale.
În plus, tulpinile lăsate consumă elemente nutritive inutil și ar putea deveni o sursă de infecție cu boli și dăunători pentru restul plantei. Motiv din care, după finalizarea recoltării ar fi bine să realizăm tăierile la zmeur și mur.
În funcție de tipul de soiuri (remontante, sezoniere) pe care le cultivați, tăierile au unele particularități.
La soiurile sezoniere tulpinile sunt bienale, adică au o durată de viață de doi ani. În primul an tulpinile cresc din mugurii de la baza tulpinilor existente, coletului sau rădăcinii în funcție de soi, iar în al doilea pe tulpini din muguri micști vor apărea lăstari laterali fructiferi.
După fructificare, aceste tulpini mor și trebuie înlăturate.
Soiurile remontante de zmeur și mur produc fructe pe vârful tulpinilor de un an, vara târziu până la sfârșitul toamnei. Dacă sunt lăsate peste iarnă, aceste tulpini vor produce din nou în anul următor, vara devreme, pe partea inferioară a tulpinilor.
De obicei, calitatea fructelor pe tulpinile de doi ani este mai inferioară și recoltarea dificilă din cauza intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an care sunt în creștere. De asemenea, când păstrăm tulpinile în anul al doilea, cele care cresc sunt mai subțiri și mai înalte, deci recoltarea este mai dificilă și în toamnă.
În plantațiile profesionale de zmeur și mur remontant se păstrează doar roada de pe tulpinile anuale. În acest caz, după recoltarea fructelor toate tulpinile se taie la nivelul solului. Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor produce în perioada august-octombrie (în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie).
Grădinarii amatori mai practică înlăturarea vârfului tulpinii de un an care a rodit, după maturarea fructelor din prima recoltă. Aceasta se face cu scopul obținerii unei recolte timpurii pe lăstarii de 2 ani.
Absolut la toate soiurile de zmeur și mur este foarte important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului.
Ciclul de viață și perioada realizării tăierilor la soiurile remontante:
La soiurile sezoniere, încă din primul an de viaţa, adică imediat după plantare, tulpinile se scurtează la 2-4 muguri la suprafața solului. Dacă materialul săditor are mai mult de 2-3 mlădiţe se păstrează cea mai robustă, celelalte se taie complet, cât mai aproape de nivelul coletului. Lăstarii apăruţi pe parcursul vegetaţiei se conduc şi se palisează pe spalier.
În anul 2 se aleg pentru fructificare 1-3 tulpini bine dezvoltate, care se scurtează la aproximativ 1,2 m, pentru a limita fructificarea și a permite dezvoltarea sistemului radicular.
În anii următori, după frutificare, tulpinile de doi ani se înlătură. În timpul lucrării de tăiere, se înlătură și tulpinile slabe și bolnave.
La mur se păstrează 3-6 tulpini pentru fructificare, care se scurtează printr-o tăietură oblică deasupra mugurelui la înălțimea de 1,8-2,0. Iar 4-5 ramuri laterale, sunt scurtate la 3-5 muguri. Creșterile laterale situate mai jos de 50 cm față de sol se îndepărtează.
Vezi și Mulcirea la zmeur – perioade, materiale recomandate.
Este importantă realizarea corectă a tăierii deasupra mugurelui, cu o porțiune suficientă din lăstar lăsată. Tăierea nu trebuie să neglijeze circuitul substanțelor nutritive către mugure sau să permită dezvoltarea bolilor pe o porțiune lăsată mai lungă, dar să permită cicatrizarea. Distanța dintre tulpini pe rând trebuie să fie de minim 15 cm.
În cazul când tulpinile zmeurului sau murului care au fructificat nu au fost înlăturate toamna, acest lucru se realizează primăvara devreme în paralel cu tăierile sanitare.
După efectuarea tăierilor, pentru cicatrizare și prevenirea bolilor fungice se aplică 1-2 stropiri cu fungicide pe bază de cupru.
V-ar putea fi util și articolul Plantarea și îngrijirea murului – sfaturi utile.