Stadiul de implementare a investiţiilor în fermele de reproducţie pentru porc şi pasăre a fost evaluat marţi, în cadrul unei şedinţe de lucru, conducerea ministerului menţionând cu această ocazie că este prioritară stimularea reproducţiei pentru îmbunătăţirea nivelului de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de reproducţie şi a stabilizării producţiei de carne.
Şedinţa de lucru referitoare la stadiul de implementare a proiectelor de investiţii privind Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie şi Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie în sectorul creşterii păsărilor a fost condusă de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, alături de care s-au aflat secretarul de stat Ion Găman, secretarul general Mihai Puţintei, directorul general adjunct al Direcţiei Politici în Zootehnie Tinel Gheorghe şi experţi din cadrul direcţiilor tehnice de specialitate ale MADR.
Conform unui comunicat al MADR, la întâlnire au participat atât reprezentanţi din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene (DAJ), cât şi beneficiari ai celor două programe de sprijin, care au prezentat stadiile de realizare a proiectelor de investiţii, precum şi dificultăţile întâmpinate până la acest moment
Ministrul Florin-Ionuţ Barbu i-a asigurat pe cei prezenţi de deschiderea şi susţinerea sa şi a Ministerului Agriculturi şi Dezvoltării Rurale pentru clarificarea aspectelor tehnice şi eliminarea blocajelor care pot interveni în atingerea obiectivelor privind definitivarea finanţărilor, în vederea realizării programelor de sprijin, în conformitate cu cerinţele prevăzute de legislaţie.
Ministrul Florin Barbu a subliniat că aceste programe sunt extrem de necesare şi importante pentru fermieri şi a evidenţiat faptul că responsabilii DAJ au un rol deosebit în aplicarea corectă a acestora, principalele lor atribuţii fiind acordarea de sprijin fermierilor, dar şi urmărirea atentă a etapelor de realizare. În acest sens, ministrul a semnalat că este esenţial să existe o bună colaborare între direcţiile agricole judeţene şi beneficiari.
Acesta şi-a manifestat interesul ca în perioada următoare să efectueze vizite de lucru în teren la obiectivele de investiţii pentru a discuta cu beneficiarii, a cunoaşte şi a observa la faţa locului stadiul de execuţie al proiectelor şi a găsi soluţii pentru eventualele impedimente care pot apărea în derularea programelor.
Potrivit MADR, până la 31 decembrie 2022 s-au încheiat contractele de finanţare, iar în acest moment sunt 42 de beneficiari la reproducţie în sectorul avicol şi 28 de beneficiari la reproducţie suine. Valoarea totală a ajutorului de stat este de peste 420,538 milioanee lei pentru sectorul avicol, iar valoarea totală pentru sectorul suin depăşeşte 1,071 miliarde lei.