7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul cerealelor - blocat de exporturi reduse, pentru oleaginoase - în ușoară...

Prețul cerealelor – blocat de exporturi reduse, pentru oleaginoase – în ușoară creștere. România – cu oferte atractive

Piața cerealelor continuă să fie sub presiune din cauza competiției create la export. În SUA, președintele Fed, Jerome Powells a prezentat estimări privind noi creșteri ale ratei dobânzilor în Statele Unite și pentru cursul de schimb euro/dolar în jurul valorii de 1,08. Acest lucru îmbunătățește competitivitatea exporturilor de grâu din Europa de Vest, însă, concurența cu originile din Marea Neagră este încă dură.

Vineri, a fost anunțat despre faptul că cinci ţări din CEE vor extinderea interzicerii importurilor de cereale ucrainene până la finalul anului, intenția fiind confirmată și de ministrul agriculturii din România, Florin Barbu. Tranzitul cerealelor prin aceste țări este în continuare permis și miniștrii au convenit ca UE să introducă subvenții pentru transportul cerealelor din Ucraina.

În prezent, se observă o activitate mare de export din România, Polonia și Bulgaria. România a exportat 1,2 milioane de tone de grâu între 01.07. și 20.08., Bulgaria 758 000 de tone, iar Polonia 833 000 de tone.

‹ adv ›

În schimb, Germania a exportat doar 432 000 de tone, iar principalul exportator, Franța, 782 000 de tone. Importurile oficiale de grâu din Ucraina sunt de aproximativ 500 000 de tone.

Potrivit analistului Agrarheute Olaf Zinke, în ciuda presiunii pentru prețurile cerealelor, pe arena internațională, prețurile pentru oleaginoase sunt în creștere. Comercianții și analiștii sunt preocupați de valul de căldură din Midwest-ul SUA, care afectează în special soia, aflată într-o fază critică de creștere. Astfel fiind influențate și prețurile rapiței.

Potrivit analiștilor Agritel, pe piețele de export, prețurile grâului au primit un impuls la sfârșitul săptămânii trecute datorită achiziției Egiptului de 60.000 de tone de grâu românesc la prețul de 270,25 USD/tonă CIF. Multe oferte rusești nu au fost acceptate, deși prețurile lor erau în jur de 270 USD/tonă FOB, fiind puțin mai mari decât cele pentru grâul românesc.

Deși grâul francez nu a fost acceptat, prețurile acestuia erau chiar sub ofertele rusești. În Rusia, condițiile de creștere ale grâului de primăvară s-au îmbunătățit în ultimele săptămâni, crescând potențialul de producție.

Comisia Europeană prezintă noi estimări privind recoltele

Comisia Europeană a revizuit estimările referitoare la recolta europeană de cereale, reducându-le. Recolta de grâu moale a UE este de 126,1 milioane de tone, cu 300.000 de tone mai puțin decât se aștepta în luna precedentă, fiind puțin peste recolta slabă din anul anterior, de 125,8 milioane de tone.

Recolta de grâu din Germania este estimată acum la 21,4 milioane de tone, cu aproape 1 milion de tone mai puțin decât anul trecut. Pentru Franța, prognozele indică o recoltă de aproximativ 36 de milioane de tone, cu 2,4 milioane de tone mai mult decât în anul precedent, în timp ce România a recoltat 10,2 milioane de tone, cu 1 milion de tone mai mult.

Polonia a înregistrat o recoltă de 12,7 milioane de tone, mai puțin decât rezultatul excelent de 13,4 milioane de tone din anul precedent.

Comisia estimează că exportul de grâu va rămâne la 32 de milioane de tone, cu 0,6 milioane de tone mai puțin decât în sezonul trecut. Prețurile grâului pe Euronext au scăzut ușor vineri, încheindu-se la 233,50 euro pe tonă pentru septembrie și 243,25 euro pentru decembrie.

Diferența de preț dintre septembrie și decembrie este de aproximativ 10 euro pe tonă.

La moment, bursa Euronext indică următoarele cotații:

În portul Constanța, prețurile orientative sunt:

Sursă: maia.gov.md

Asociația Fermierilor Germani a prevăzut o producție scăzută de grâu, care ar putea scădea la 20 de milioane de tone sau chiar mai puțin, comparativ cu 22 de milioane de tone anul trecut. Astăzi, Ministerul Federal pentru Alimentație și Agricultură din Germania va publica datele oficiale privind recolta.

Săptămâna trecută, MARS, și-a redus estimările pentru recoltele de cereale de toamnă pentru UE27, pentru a treia lună consecutiv. Acestea sunt acum sub nivelul anului anterior. MARS avertizează, de asemenea, asupra unei afectări a calității grâului în Europa de Nord. Prognozele pentru recolta de porumb rămân mai bune decât anul trecut, în ciuda unei scăderi în august.

Citește mai multe despre prognozele MARS privind recolta de cereale și oleaginoase în UE.

Pe măsură ce recolta se încheie treptat în Europa și începe în Canada, operatorii pieței își îndreaptă atenția asupra condițiilor de creștere a grâului în emisfera sudică.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Bursa agricolă: Piața europeană reușește, cu greu, să-și mențină poziția într-un context marcat de influențe negative pe piața internațională...

Provocare pentru industria de procesare: Balcani și Marea Neagră pierd aproape 6 milioane de tone de floarea-soarelui

Potrivit estimărilor agențiilor internaționale, în sezonul 2024/25, producția de floarea-soarelui din Balcani și din regiunea Mării Negre va scădea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole