13.2 C
București
miercuri, 8 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrimul cargou cu cereale din Ucraina a sosit la Istanbul în pofida...

Primul cargou cu cereale din Ucraina a sosit la Istanbul în pofida blocadei ruseşti

Primul cargou care a părăsit Ucraina după încetarea acordului privind transportul de cereale a sosit joi seară la Istanbul în pofida blocadei ruseşti, potrivit site-urilor de transport maritim, transmite AFP.

Portcontainerul „Joseph Schulte”, sub pavilion Hong Kong, a plecat miercuri din portul ucrainean Odesa, ceea ce reprezintă o provocare lansată Rusiei, care a ameninţat că va ataca astfel de nave după ce a pus capăt, în iulie, acordului prin care Ucraina îşi putea exporta cerealele.

Nava a parcurs „un nou coridor umanitar” stabilit de Kiev, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în condiţiile în care, la sfârşitul săptămânii, Rusia a tras focuri de avertizare asupra unui vas cargo care se îndrepta spre Izmail, port la Dunăre din sudul Ucrainei.

Preşedinţia turcă a rupt tăcerea, joi seară, asupra acestui caz ce vizează o navă care aparţine unei companii turceşti, deşi arborează pavilionul Palau.

„Interlocutorii din Rusia au fost avertizaţi să evite acest tip de iniţiativă care ar putea creşte tensiunea în Marea Neagră”, a spus Ankara.

Moscova şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene la Marea Neagră şi Dunăre după retragerea sa din acordul privind cerealele, încheiat sub egida ONU şi a Turciei, intrat în vigoare în vara anului trecut.

Comunitatea internaţională încearcă să găsească o modalitate de a asigura rute pentru transportul cerealelor către restul lumii în timp util pentru recolta din această toamnă, Ucraina şi Rusia fiind principalii exportatori la nivel mondial.

Acordul de anul trecut a contribuit la scăderea preţurilor la alimente la nivel mondial şi le-a oferit ucrainenilor venituri semnificative. Kievul exportă acum o mare parte din produsele sale agricole pe Dunăre.

Potrivit Wall Street Journal, oficialii americani sunt în discuţii cu Turcia, Ucraina şi vecinii săi cu privire la creşterea traficului de-a lungul Dunării. Unul dintre aceşti oficiali a afirmat că Washingtonul va studia toate opţiunile, inclusiv aceea a însoţirii militare a navelor comerciale ucrainene. Însă un oficial al Ministerului turc al Apărării a părut să respingă joi această iniţiativă.

„Eforturile noastre sunt concentrate pe reactivarea acordului privind cerealele”, a declarat el pentru postul privat turc NTV.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan speră să se întâlnească luna aceasta cu omologul său rus, Vladimir Putin, fiind de aşteptat ca reluarea acordului privind exportul de cereale din Ucraina să se afle pe agenda discuţiilor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management 

Maria Cîrjă, Marketing Manager pentru România și Republica Moldova...
‹ adv ›

ANM: Cod portocaliu de vijelii şi grindină în localităţi din judeţul Iaşi, în ora următoare

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări nowcasting Cod portocaliu de vijelii şi grindină, valabile în ora următoare...

Amenzi de aproximativ 4 mln lei aplicate de ANPC, în prima jumătate a lunii aprilie

Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de aproximativ 4 milioane lei în urma controalelor efectuate în prima jumătate a lunii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole