Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor portuare ucrainene constituie un atac împotriva „securităţii alimentare mondiale”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după încă o noapte de atacuri ruseşti cu drone ce au ţintit porturile Ucrainei pe Dunăre, transmite AFP.
„Fiecare atac rusesc împotriva acestor porturi dă o lovitură preţurilor mondiale ale produselor alimentare, stabilităţii sociale şi politice în Africa şi Asia”, a mai spus Zelenski în mesajul său cotidian despre evoluţia războiului cu Rusia, difuzat în fiecare seară pe reţelele de socializare.
Pe de altă parte, el a salutat plecarea primei nave cargou din portul ucrainean Odesa după ce Rusia s-a retras luna trecută din Iniţiativei Mării Negre. Această iniţiativă permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, dar Moscova a refuzat să o mai prelungească, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei.
De atunci, Rusia bombardează cu regularitate infrastructurile portuare ucrainene, cu scopul de a împiedica Ucraina să-şi exporte produsele pe cale maritimă. Cu toate acestea, „Ucraina tocmai a atins o etapă importantă în restabilirea libertăţii de navigaţie în Marea Neagră”, după ce „prima navă civilă a pornit pe noul culoar umanitar ucrainean”, a indicat Zelenski în mesajul său de miercuri seară.
După retragerea Rusiei din Iniţiativa Mării Negre, Ucraina a anunţat stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României, pentru a putea să exporte în continuare cereale din porturile de la Marea Neagră.
Atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor portuare ucrainene de-a lungul Dunării arată că preşedintelui rus Vladimir Putin „nu-i pasă” de aprovizionarea cu produse alimentare esenţiale a ţărilor în curs de dezvoltare, a reacţionat de partea sa diplomaţia americană după ultimele atacuri ruseşti.
Luna trecută, înaintea summitului Rusia-Africa, Putin le-a promis ţărilor africane continuarea furnizării de cereale ruseşti, în pofida sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei. De asemenea, preşedintele rus şi-a apărat decizia de a nu mai prelungi acordul ce permitea exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, afirmând acesta a fost folosit „doar pentru îmbogăţirea marilor companii americane şi europene care exportau şi revindeau cereale din Ucraina”.