16.1 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleE timpul pentru a semăna spanac de toamnă – sfaturi pentru recolte...

E timpul pentru a semăna spanac de toamnă – sfaturi pentru recolte bune

Spanacul, datorită unei perioade relativ scurte de vegetație, poate fi semănat cu succes în culturi succesive în diferite perioade ale anului:

  • pentru cultura de iarnă spanacul se seamănă în perioada 1 septembrie – 1 octombrie;
  • pentru cultura de primăvară spanacul se seamănă în perioada 20 februarie – 15 martie;
  • spanacul de toamnă se seamănă în intervalul 25 iulie – 15 august.

Important! Termenul poate decala în funcție de condițiile din zonă.

Spanacul este gata pentru recoltare în aproximativ 45-65 de zile, astfel ne putem bucura de frunze proaspete deja în luna septembrie, în cazul cultivării spanacului de toamnă.

În continuare, discutăm principalele aspecte de luat în calcul la cultivarea spanacului.

Spanacul este o plantă de zi scurtă, în condiții de zi lungă, lipsă de umiditate și temperaturi ridicate este predispus să formeze tije florale. În perioada de toamnă, de obicei, se obțin producții bune datorită faptului că sunt evitate aceste condiții.

Important! Irigați corespunzător cultura, spanacul nu tolerează seceta. Este necesară asigurarea umiditatii din sol la 75% din intervalul umidității active, la adâncimea de 20-25 cm.

Pregătirea terenului pentru cultivarea spanacului de toamnă

Potrivite pentru spanac sunt practic toate solurile pretabile în general pentru cultura de legume, evitându-se solurile acide. În plus, nu sunt recomandate solurile prea ușoare, nisipoase, care pierd rapid umiditatea.

Spanacul de toamnă poate fi cultivat cu succes după varză de vară, fasole, mazăre de grădină, cartofi timpurii și de vară, castraveți timpurii.

Pentru o cultură de succes se recomandă pregătirea bună a terenului: înlăturarea resturilor culturii anterioare, dezmiriștirea (10-12 cm), aplicarea îngrășămintelor organice și minerale, o afânare mai adâncă și pregătirea patului germinativ printr-o lucrare superficială a solului.

Distanța de semănat la spanac

Important! Alegeți o varietate de spanac potrivită. Temperaturile de peste 25°C pot influența negativ creșterea unor varietăți.

Spanacul poate fi semănat prin împrăștiere sau la distanțe de 25-30 cm între rânduri, 10-12 cm între plante pe rând. Adâncimea de încorporare a semințelor de spanac este de 2-3 cm.

V-ar putea plăcea și Ce putem cultiva după mazăre. 5 culturi bune pentru semănatul succesiv.

Lucrări de întreținere la spanac

Dacă spanacul a fost semănat prea des, se efectuează răritul culturii. Puteți lăsa plantele să crească până la 3-4 frunze, astfel încât plantele rărite să fie pretabile pentru consum.

Este importantă menținerea curată a culturii prin prașile și realizarea fertilizărilor. De obicei, prima fertilizare se face când plantele au 2-3 frunze, cu produse ce au un conținut sporit de fosfor.

Ulterior, fertilizarea la spanac poate fi făcută la un interval de 10-14 zile, în funcție de starea culturii. Varietatea de îngrășăminte pentru care puteți opta este mare.

De obicei, cultura nu este afectată de boli, însă, totuși, poate fi întâlnită mana, făinarea, iar din dăunători păduchii verzi pot produce pagube.

Pentru controlul manei puteți realiza tratamente cu produse ce conțin cupru (de exemplu 1,4-1,8 kg/ha Cuprofix Ultra). Substanța activă are și efect asupra bolilor cum ar fi pătarea unghiulară, pătarea și bășicarea frunzelor.

În perioada rece spanacul poate fi acoperit cu folie microporoasă pentru a-l proteja de temperaturile scăzute. În general, spanacul suportă temperaturi de peste -10°C, dacă este călit. În fenofaza de 3-4 frunze suporta temperaturi de -8 … -10°C.

Recoltarea spanacului

Spanacul se recoltează în momentul în care rozeta de frunze corespunde mărimii varietății cultivate. Recoltarea se face eșalonat sau la o singură trecere.

În timpul recoltării manuale frunzele pot fi tăiate deasupra mugurelui central de creștere ceea ce va permite regenerarea plantei. După aceasta se aplică îngrășăminte foliare pentru a stimula apariția noilor creșteri.

Plantele pot fi smulse sau tăiate de la colet. V-ar putea plăcea și articolul Ce semănăm în grădină după recoltarea usturoiului, cepei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole