Ministerul Agriculturii încalcă legile Uniunii Europene şi pune în pericol siguranţa polenizatorilor şi cetăţenilor printr-o nouă aprobare a pesticidelor neonicotinoide, atrag atenţia activiştii de mediu, reprezentanţii asociaţiilor apicole şi ai fermierilor mici şi mijlocii din România.
WWF România – Fondul Mondial pentru Natură, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Apicole din România ROMAPIS şi Eco Ruralis – asociaţia ţăranilor şi ţărăncilor din România, condamnă ferm decizia Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a aproba din nou folosirea pesticidelor chimice din familia neonicotinoidelor, interzise la nivel european.
Astfel, reprezentanţii acestor organizaţii cer MADR retragerea derogării acordate la cererea Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, să respecte legislaţia europeană şi Hotărârea CJUE, şi să stimuleze de urgenţă soluţiile alternative care să nu pună în pericol polenizatorii din România şi nici sănătatea publică.
‹ adv ›
Totodată, reprezentanţii organizaţiilor de mediu susţin că această nouă derogare răspunde, încă o dată, cererii unei minorităţi a sectorului agricol din România, anume organizaţiilor marilor fermieri reuniţi în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), ce reprezintă mai puţin de 1% din fermele din România şi care este membră a sindicatului european COPA-COGECA.
Derogarea este a doua pe anul acesta şi face parte dintr-un şir de autorizaţii pe care MADR le-a oferit marilor fermieri de-a lungul timpului, în vederea tratării seminţelor de cereale şi oleaginoase cu pesticide neonicotinoide, chiar dacă acestea sunt interzise în Uniunea Europeană încă din 2018, precizează sursa citată.
Activiştii de mediu consideră că este o decizie ce abuzează de o „portiţă” legislativă şi încalcă hotărârea Curţii Europene de Justiţie.
Conform analizei, Curtea de Justiţie reaminteşte Statelor Membre că au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a promova combaterea dăunătorilor cu un consum redus de pesticide, acordând prioritate metodelor nechimice.
Analiza subliniază că derogarea a fost publicată după patru zile de la data la care s-a înregistrat solicitarea AAC, ceea ce pune sub semnul întrebării procesul decizional din spatele acestei hotărâri şi rigurozitatea cu care au fost luate în considerare soluţii alternative care să respecte legile europene şi să protejeze biodiversitatea şi oamenii.
Potrivit sursei citate, Monia Martini, manager de proiect WWF, a subliniat că semnele impactului uman asupra naturii şi a polenizatorilor în particular sunt recunoscute la nivel european şi există State Membre care deja au luat măsuri de conservare, pentru că fără procese naturale funcţionale omul este în pericol.
La rândul său, Ramona Duminicioiu, preşedinta Eco Ruralis, a afirmat că ţăranii şi micii producători care lucrează terenuri de până la 100 de hectare reprezintă 99,4% din totalul agricultorilor şi nu folosesc neonicotinoide.
Totodată, Constantin Dobrescu, vice-preşedinte ROMAPIS, a afirmat că interdicţia folosirii neonicotinoidelor instituită la nivelul UE are ca scop protejarea albinelor.