15.3 C
București
sâmbătă, 6 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleÎn 2023, exportul de cireșe moldovenești către UE a crescut de 12,5...

În 2023, exportul de cireșe moldovenești către UE a crescut de 12,5 ori comparativ cu anul trecut

Sezonul 2023 de recoltare și export al cireșelor moldovenești s-a încheiat cu o creștere a exporturilor pe piața UE de 12,5 ori comparativ cu anul 2022.

În acest an, Republica Moldova a exportat peste 16 mii tone de cireșe în valoare de peste 22 milioane dolari. Cireșele moldovenești, în sezonul anului 2023, au reușit să fie livrate în premieră în mai multe țări ale Uniunii Europene precum: Spania, Italia, Belgia, Olanda.

Alte 163 de tone au fost exportate către Marea Britanie. De menționat că, în 2022, pe piața UE au fost exportate 208 tone de cireșe moldovenești, iar în 2023 cifra exporturilor ajunge la 2600 tone, ceea ce reprezintă o creștere de 12,5 ori. 

Succesul în extinderea geografiei exporturilor de cireșe se datorează eforturilor și investițiilor producătorilor de fructe din ultimii ani: investiții în soiuri moderne, solicitate pe piață, infrastructură de post recoltare: răcire forțată, păstrare și ambalare pentru cireșe, implementarea standardelor internaționale GLOBALG.A.P./GRASP. 

Experții consideră că anul 2023 poate fi considerat favorabil pentru producătorii care au dorit să acceseze noi piețe pentru cireșe. Această situație favorabilă se datorează lipsei de producție din partea concurenților cheie, precum Grecia, Spania și Italia.

Datorită acestei conjuncturi, producătorii moldoveni au avut posibilitatea de a satisface cererea de cireșe de pe piața UE. De asemenea, a fost o oportunitate deosebită pentru producătorii moldoveni să prezinte oferta de cireșe și să demonstreze competitivitatea fructelor noastre pe această piață pentru dezvoltarea parteneriatelor comerciale pe termen lung. 

Vera Ciobanu este administratoarea întreprinderii Moreller SRL, care produce cireșe pe o suprafață de circa 11 ha. În acest an compania a livrat cireșe în Spania.

„Livada noastră de cireș a intrat în rod anul trecut. Sezonul acesta a fost provocator pentru compania noastră, pentru că, asistați de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Republica Moldova, am implementat cerințele standardului GLOBALG.A.P  și GRASP. De asemenea, am avut prima experiență de livrare a fructelor pe piața UE.

Am încheiat sezonul cu rezultate bune și lecții învățate. Am înțeles pentru a fi competitivi pe piața UE este de important să sortăm cireșele înainte de livrare. Nu dispunem de această infrastructură, dar anul viitor vom căuta un partener care dispune de o linie de sortare a cireșelor, pentru a putea face față cerințelor de export”, spune Vera Ciobanu. 

„Pentru a rămâne competitivi și a ne alinia la cerințele de export, este necesar ca producătorii să lucreze în continuare asupra proceselor tehnologice de producere și post-recoltare a cireșelor pentru a asigura inofensivitatea și calitatea fructelor. Deoarece importatorii din UE sunt foarte exigenți privind calitatea fructelor, producătorii moldoveni trebuie să respecte cerințele privind nivelul maxim de reziduuri până la 4 substanțe active prezente în fructele sâmburoase, solicitate de marii vânzătorii cu amănuntul din UE”, menționează Andrei Cumpanici,  manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Republica Moldova.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Hunedoara: Peste 17.500 de fermieri sunt aşteptaţi să depună cereri de plată la APIA

Peste 17.500 de fermieri sunt aşteptaţi să depună cereri de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură...

Preşedintele ACA: Valorificarea produselor apicole în ultimii doi ani a cunoscut o scădere drastică

Valorificarea produselor apicole a cunoscut în ultimii doi ani o scădere drastică, în condiţiile în care costurile de producţie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole