20.9 C
București
joi, 25 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAustralia a obţinut o victorie importantă în disputa juridică cu Noua Zeelandă...

Australia a obţinut o victorie importantă în disputa juridică cu Noua Zeelandă privind mierea manuka

Producătorii de miere din Australia au obţinut o victorie importantă în disputa lor cu Noua Zeelandă cu privire la utilizarea termenului de „miere manuka” în Marea Britanie şi Europa, chiar dacă neozeelandezii spun că este vorba doar de o victorie temporară, transmite Bloomberg.

Cele două ţări vecine sunt implicate de cinci ani într-o dispută juridică, după ce un grup de producători de miere din Noua Zeelandă au încercat să îi împiedice pe omologii lor australieni să utilizeze denumirea „miere manuka” în diferite ţări.

La finele anului trecut, Manuka Honey Appellation Society Incorporated (MHAS), o organizaţie din Noua Zeelandă care are drept obiectiv asigurarea proprietăţii asupra termenului „Manuka” pentru producătorii de miere din Noua Zeelandă, a decis să îşi retragă o contestaţie depusă la un tribunal din Marea Britanie privind înregistrarea termenului „miere manuka”, la câteva săptămâni după ce şi-a retras o solicitare pentru obţinerea unei mărci înregistrate în Uniunea Europeană.

„Faptul că MHAS a renunţat la acţiunea sa înseamnă că decizia adoptată de UK Intellectual Property Office în luna decembrie 2021, în favoarea apicultorilor australieni, este valabilă şi nu există constrângeri sau o marcă înregistrată cu privire la numele Manuka” , a declarat preşedintele Australian Manuka Honey Association (AMHA), Paul Callander.

‹ adv ›

Cu toate acestea, directorul general de la New Zealand’s Unique Manuka Factor Honey Association, John Rawcliffe a spus că decizia de retragere a contestaţiei a fost una cu caracter strategic iar MHAS intenţionează să o reformuleze.

Miza disputei este piaţa internaţională pentru mierea manuka care este estimată să ajungă în 2027 la o cifră de afaceri anuală de 1,27 miliarde dolari australieni (893 de milioane de dolari SUA) iar produsele care conţin acest tip de miere se vor comercializa la preţuri cuprinse între 300 şi 500 de dolari australieni per kilogram, susţine AMHA.

Mierea manuka, renumită pentru proprietăţile sale antibacteriene şi beneficiile sale pentru sănătate este produsă de albinele care polenizează arborii din specia Leptospermum scoparium, sau arborele manuka, care creşte în Noua Zeelandă şi unele părţi din Australia.

Cu toate acestea, MHAS susţine că termenul „manuka” este un cuvânt care îşi are originea în limba maori şi în consecinţă este un produs specific Noii Zeelande iar John Rawcliffe este de părere că având în vedere diferenţele de climă, plante şi sol numai apicultorii din Noua Zeelandă pot produce adevărata miere maunka.

„Manuka este o plantă indigenă în Australia iar termenul miere manuka este utilizat de mult timp în Australia pentru a descrie această miere unică. Apicultorii australieni au tot dreptul de a utiliza acest cuvânt pentru a-şi descrie produsul, aşa cum a decis tribunalul din Marea Britanie”, a spus preşedintele AMHA, Paul Callander.

MHAS a încercat să obţină o marcă înregistrată pentru termenul „miere manuka” atât în Noua Zeelandă, cât şi în SUA şi China. Acţiunile juridice din China şi SUA au fost respinse iar în cazul celei din Noua Zeelandă, instanţa este în pronunţare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Hidrologi: Cod galben de inundaţii în bazinul hidrografic Moraviţa, până joi dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA)...
‹ adv ›

Cum evoluează agricultura românească sub impactul fenomenelor meteorologice extreme

În orice sector economic am activa, menținerea echilibrului între efortul muncii depuse, valoarea roadelor obținute și impactul pe care...

Reuters: Rusia analizează o posibilă interzicere a exporturilor de motorină, susţine Kommersant

Guvernul rus analizează posibilitatea de a interzice exporturile de motorină, din cauza creşterii preţurilor pe piaţa internă, informează un...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole