24.9 C
București
vineri, 14 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă în cultura porumbului neirigat...

AgroMeteo: Secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă în cultura porumbului neirigat în Muntenia şi Dobrogea

Seceta pedologică moderată, puternică şi izolat extremă se va semnala în cultura porumbului neirigat în cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, dar şi în anumite zone din Oltenia şi Crişana, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 25 – 31 iulie 2023.

„În cultura de porumb neirigat, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania şi Banat, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia şi Crişana, local în vestul, nordul şi nord-vestul Munteniei, nordul, estul, vestul, izolat nord-estul, sudul şi sud-estul Moldovei, nordul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, local în centrul, estul, sudul, izolat nord-estul şi nordul Moldovei, estul şi sud-vestul Olteniei, nordul Crişanei”, precizează specialiştii ANM.

În condiţiile menţinerii temperaturilor ridicate din aer, situate frecvent peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30 – 32 grade Celsius), evoluţia fenologică la speciile prăşitoare şi cele pomi-viticole va fi intensificată semnalându-se forţări stadiale, starea de vegetaţie a plantelor prezentându-se medie şi slabă (deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare, boabe şiştave şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul redus şi seminţe seci la floarea-soarelui), îndeosebi pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.

Grâul de toamnă semănat tardiv se va afla la maturitate deplină (40-100%) şi recoltare. De asemenea, la speciile înfiinţate în epoca optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, în majoritatea regiunilor agricole.

Cultura de floarea-soarelui îşi va definitiva formarea capitulului (90-100%), înregistrându-se predominant fazele de înflorire şi maturitate în ceară (10-100%), la nivelul întregii ţări. La porumb se vor continua creşterea paniculului (50-100%), înflorirea (30-100%) şi mătăsirea (10-100%), iar la hibrizii timpurii şi extratimpurii se va înregistra maturitatea în lapte (10-60%).

Potrivit ANM, în toate bazinele de cultură, sfecla de zahăr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. La cultura de cartof din estul, centrul vestul şi local sudul ţării se vor continua fazele de înflorire, creşterea tuberculilor şi veştejirea vrejilor (20-100%).

Speciile de sâmburoase (cais, piersic, prun) aflate la maturitate tehnologică îşi vor continua recoltarea, iar cele seminţoase (măr, păr), acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor, în majoritatea plantaţiilor pomicole. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie va parcurge înfrunzirea, creşterea şi dezvoltarea boabelor.

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul menţionat vremea deosebit de caldă de la începutul perioadei, va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 22 şi 33 de grade Celsius , în primele zile, valori mai ridicate cu 1 – 8 grade Celsius în raport cu normele climatologice şi 15 – 25 grade spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 19 şi 42 de grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă între 10 şi 24 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării.

În perioada menţionată se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Deficit de umiditate în sol la culturile de grâu şi porumb în trei regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza agrometeorologică...
‹ adv ›

AgroMeteo: Secetă pedologică la culturile de grâu şi porumb în special în Moldova şi Muntenia 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza agrometeorologică pentru următoarea săptămână, în cultura grâului de toamnă, rezerva de...

AgroMeteo: Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada 19 - 24 mai. Seceta pedologică moderată şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole