29.2 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleParisul şi Berlinul se opun prelungirii restricţiilor impuse la importurile de cereale...

Parisul şi Berlinul se opun prelungirii restricţiilor impuse la importurile de cereale ucrainene în UE

Franţa şi Germania şi-au exprimat marţi opoziţia faţă de o posibilă prelungire a restricţiilor impuse în luna aprilie de cinci state membre UE, printre care şi România, pentru importurile de cereale ucrainene, transmite AFP.

Comisia Europeană a permis în luna aprilie celor cinci state membre vecine cu Ucraina (Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului şi uleiului de floarea soarelui din Ucraina, cu condiţia că cele cinci ţări să nu împiedice tranzitul acestor produse spre alte ţări.

Concepute să amortizeze impactul afluxului masiv de produse agricole ucrainene asupra pieţelor locale, aceste restricţii „temporare” ar urma să fie eliminate de la mijlocul lunii septembrie, însă cele cinci state membre din est au cerut săptămâna trecută prelungirea lor până la finele anului.

„Dacă Comisia acceptă să pregătească reglementări pentru a prelungi această interdicţie, noi vom face la fel”, a insistat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Considerată drept „inacceptabilă” de către Kiev, eventualitatea prelungirii acestor restricţii a fost criticată deja de mai multe state membre, în condiţiile în care jumătate dintre ele s-au opus, încă din primăvară, ca cele cinci state să poată impună restricţii, denunţând distorsiunile provocate în sânul pieţei comune.

„Comisia trebuie acum să spună în mod clar că asta nu este posibil. Aceste măsuri sunt limitate în timp, este inacceptabil ca unele state membre să fie exceptate de la tratatele în vigoare”, a subliniat ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, înaintea reuniunii de la Bruxelles cu omologii europeni.

„Suntem solidari cu Polonia. Suntem gata să o ajutăm financiar, dispunem pentru asta de un mecanism adecvat de ajutor. Ceea ce este inacceptabil este să ne rezolvăm problemele electorale pe seama Ucrainei”, a adăugat oficialul german, făcând aluzie la alegerile parlamentare care vor avea loc în Polonia la finele acestui an.

Cele cinci state membre vecine cu Ucraina au primit deja ajutoare în valoare de 156 de milioane de euro de la rezerva UE pentru crize agricole.

„Nu putem avea măsuri unilaterale numai în mod colectiv vom face faţă unei provocări de destabilizare a pieţelor asta nu poate fi decisă de unul singur pentru că în caz contrar va exista un transfer de cereale spre alte ţări”, a apreciat şi ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

„Comisia trebuie să clarifice care este situaţia reală în aceste ţări”, a observat şi ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas.

După recenta retragere a Rusiei dintr-un acord internaţional care permitea exporturile de cereale ucrainene via porturile de la Marea Neagră, UE încearcă acum să îşi majoreze capacităţile logistice de-a lungul coridoarelor terestre şi fluviale pentru a permite transportul cerealelor ucrainene spre Europa. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

În premieră, România a expus produse organice la târgul Seoul Food 2024

Opt companii româneşti participă în premieră, în perioada 11-15...
‹ adv ›

APIA informează încheierea Campaniei de primire a Cererilor de plată aferente anului 2024

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 12 iunie...

Compania FirstFarms A/S a lansat un amplu sistem de irigații în România ce acoperă 1.300 ha

Danezii de la FirstFarms A/S, cu exploatații de 6.400 de hectare de teren în România, au dat în folosință...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole