33 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAtacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre scot în evidenţă riscurile la...

Atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre scot în evidenţă riscurile la adresa ultimei rute de export a Ucrainei

Atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au scos la lumină riscurile cu care se confruntă Kievul cu privire la ultima sa rută importantă pentru exporturile de cereale, transmite Bloomberg.

Un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa (sud) şi a distrus un hangar cu grâne, a comunicat luni Comandamentul operaţional ucrainean din sudul ţării „Pivden”, în timp ce purtătoarea de cuvânt a acestui comandament, Natalia Gumeniuk, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene.

Colapsul acordului internaţional, care permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagă, şi atacurile ulterioare declanşate de Rusia asupra portului Odesa, au crescut aşteptările că Ucraina va recurge la rutele alternative, cea mai evidentă fiind ruta via Dunărea.

În luna mai a acestui an, volumul exporturilor de cereale ucrainene via Dunărea a ajuns la 2,2 milioane de tone, o creştere de aproape 900.000 de tone comparativ cu situaţia de la finele anului trecut. Aceste livrări au depăşit exporturile via coridorul prin Marea Neagră în luna mai, din cauza faptului că inspecţiile au încetinit plecarea navelor din Marea Neagră.

Luni, cotaţia grâului la bursa de la Chicago a crescut cu 5%, în continuarea unui avans de 5,4% înregistrat pe parcursul săptămânii trecute.

Ucraina are porturi importante pe Dunăre la Reni şi Izmail, pe graniţa cu România. Traderii locali de cereale, inclusiv firmele Nibulon şi Kernel, şi-au extins capacităţile din aceste porturi ca răspuns la blocada maritimă impusă de Rusia.

„Aceste porturi sunt cea mai importantă speranţă a Ucrainei pentru a-şi exporta cereale şi oleaginoasele. Credem că Ucraina ar putea exporta până la 2,5 milioane de tone de cereale şi oleaginoase în fiecare lună prin aceste porturi. Asta ar fi suficient pentru ca Ucraina să îşi exporte cea mai mare parte a surplusurilor sale exportabile. Însă pentru moment este neclar care sunt pagubele produse şi dacă Rusia va recurge la atacuri frecvente în viitor”, spune Carlos Mera, analist la Rabobank.

Rusia încearcă să „creeze dificultăţi” pentru exporturile de cereale ucrainene via Dunăre, a declarat săptămâna trecută ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Măsurile UE de sprijin comercial pentru Ucraina au intrat astăzi în vigoare

Suspendarea taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile...
‹ adv ›

Ucraina va opri exporturile de zahăr către UE, după completarea cotei atribuite în 2024

Guvernul Ucrainei va interzice oficial exporturile de zahăr către Uniunea Europeană pentru restul acestui an, deoarece a completat cota...

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 44,4 milioane...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole