Miniştrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia vor solicita Comisiei Europene prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an, a anunţat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Acesta a participat miercuri, la Varşovia, la întâlnirea miniştrilor Agriculturii din Polonia, Bulgaria (online), Ungaria, România, Slovacia, reuniune la care a fost prezent şi premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.
Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), tema principală a reuniunii a vizat situaţia de pe pieţele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi măsurile posibile pentru a asigura reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE şi ţările candidate.
Astfel, participanţii au căutat o abordare comună pentru problemele cu care se confruntă fermierii din cadrul acestor state, ce va fi prezentată şi susţinută în următorul Consiliu AgriFish.
La finalul reuniunii de la Varşovia, oficialii au semnat o declaraţie comună privind necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra importurilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui originare din Ucraina.
De asemenea, prin această declaraţie, miniştrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare decât cerealele şi seminţele oleaginoase.
Miniştrii Agriculturii din cele cinci ţări arată, în poziţia comună, că măsurile preventive, care sunt în vigoare din luna mai a acestui an, au făcut posibilă reducerea presiunii asupra pieţelor locale, permiţând, în acelaşi timp, tranzitul mărfurilor ucrainene către pieţele sale tradiţionale din ţările non-UE.
Totodată, aceştia au precizat că, în cadrul Platformei Comune de Coordonare, se lucrează pentru îmbunătăţirea tranzitului prin ţările respective şi pentru căutarea de noi canale de transport prin UE.
Poziţia comună este semnată de Kiril Vatev, ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei din Bulgaria, Istvan Nagy, ministrul Agriculturii din Ungaria, Robert Telus, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Polonia, Florin – Ionuţ Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Jozef Bires, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al Slovaciei.
Comisia Europeană a adoptat, la începutul lunii mai, măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.
Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene, preciza, în data de 2 mai, Comisia Europeană. Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – originare din Ucraina.
Măsurile adoptate urmăresc atenuarea blocajelor logistice care implică aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Măsurile au fost în vigoare, iniţial până la 5 iunie 2023 însă Comisia Europeană a prelungit restricţiile până pe data 15 septembrie.