11.6 C
București
miercuri, 15 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUrsula von der Leyen: Cerealele ucrainene sunt în centrul reuniunii ONU-UE

Ursula von der Leyen: Cerealele ucrainene sunt în centrul reuniunii ONU-UE

Acordul privind exporturile de cereale ucrainene, care expiră pe 17 iulie, este în centrul reuniunii ONU-UE la sud de Bruxelles, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Această reuniune, care are loc joi şi vineri în localitatea La Hulpe, survine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că „nicio singură” revendicare nu a fost luată în considerare în timpul negocierilor pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene.

„Mingea este în terenul preşedintelui Putin”, a argumentat Ursula von der Leyen alături de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Rusia are responsabilitatea de a prelungi acordul sau insecuritatea alimentară globală va fi consecinţa”, a explicat ea.

Guterres, la rândul său, a subliniat că parteneriatul ONU cu UE este esenţial „pentru a reconstrui o relaţie de încredere cu lumea în curs de dezvoltare”.

„Multilateralismul este mai important ca oricând: pentru a aduce pacea, pentru a proteja planeta, pentru a pune capăt foametei”, a adăugat secretarul general al ONU.

„Nu avem niciun minut de pierdut”, a spus el.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat joi că va suspenda participarea ţării sale la acordul privind exporturile de cereale prin Marea Neagră dacă partea rusă a înţelegerii nu va fi respectată.

Liderul de la Kremlin a insistat că pentru ca Moscova să prelungească pactul trebuie să fie puse în aplicare promisiunile care i-au fost făcute privind exportul de alimente şi îngrăşăminte.

În noaptea de marţi spre miercuri, o serie de atacuri cu drone ruseşti au vizat un terminal de cereale din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, unde se află trei porturi cheie pentru export de cereale.

Semnată în iulie 2022 la Istanbul cu Rusia şi Ucraina, sub egida Turciei şi Naţiunilor Unite, Iniţiativa Mării Negre a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în pofida războiului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cancerul bacterian – principala cauză a „morții sâmburoaselor” – sfaturi pentru control

Cancerul bacterian, întâlnit în unele surse și ca declinul...
‹ adv ›

ANPC a lansat în dezbatere publică un Ordin privind condițiile de comercializare a legumelor şi fructelor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat, marţi, în transparenţă decizională, un proiect de Ordin al preşedintelui ANPC,...

Ministerul Agriculturii a primit suma necesară pentru sprijinul agricultorilor; plăţile – de luni

Un număr de 250.000 de agricultori vor putea beneficia de sumele cuvenite de la APIA, în baza a diferite...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole