17.9 C
București
marți, 7 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFacilităţi fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară. Procedura a fost...

Facilităţi fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară. Procedura a fost modificată

Ordinul nr. 2043/2023 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară este în vigoare de la 04 iulie 2023.

Potrivit expunerii de motive care însoţea documentul în forma sa de proiect, necesitatea elaborării proiectului de ordin se impune ca urmare a modificărilor și completărilor legislative aduse Codului fiscal prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, care au vizat în principal următoarele:

  • acordarea facilităților fiscale numai persoanelor fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, prevedere care se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023;
  • modificarea plafonului reprezentând veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor până la care se acordă facilitățile fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Principalele prevederi ale proiectului de ordin Prevederile proiectului de ordin au în vedere următoarele aspecte:

  • revizuirea reglementărilor privind procedura de acordare a facilităţii fiscale în sectorul agricol și în industria alimentară, în vederea corelării acestora cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 aprobată cu modificări și completări prin Legea 370/2022;
  • clarificarea și completarea prevederilor actuale, ca urmare a situațiilor apărute în procesul de aplicare a prevederilor Ordinului ministrului finanțelor nr.1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară, inclusiv a celor semnalate de către contribuabili.

Astfel, se aduc clarificări referitor la noțiunea de angajator, în sensul în care aceasta include și orice entitate fără personalitate juridică, care desfășoară activități definite de cel puțin unul dintre codurile CAEN prevăzute la art. 60 pct. 7, lit.a) din Codul fiscal și îndeplinește cumulativ condițiile de acordare a facilităților fiscale și, potrivit legii, poate să încheie contracte individuale de muncă.

Cu titlu exemplificativ, menționăm staţiunile didactice din structura instituţiilor de învăţământ superior agricol, care în conformitate cu prevederile art. 3 din Hotărârea Guvernului nr.123/1993 privind organizarea şi funcţionarea staţiunilor didactice din structura instituţiilor de învăţământ superior agricol astfel cum a fost modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr.47/1999 „funcţionează ca subunităţi fără personalitate juridică în structura instituţiilor de învăţământ superior agricol, fiind finanţate din venituri proprii, donaţii şi sponsorizări, precum şi din alte surse dobândite potrivit legii”. Totodată, se aduc clarificări referitoare la sintagma „producția realizată și nefacturată”.

De asemenea, se clarifică reglementările privind modalitatea de calcul a cifrei de afaceri în vederea aplicării facilităților fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară. Astfel, se precizează faptul că la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea în sectorul agricol și în industria alimentară, se iau în calcul veniturile realizate din vânzarea produselor, inclusiv prin unitățile proprii de desfacere.

Totodată, se reglementează faptul că veniturile din comercializarea produselor achiziționate de la membrii proprii, în scopul revânzării, de grupurile și organizațiile de producători din sectorul agricol, organizațiile de producători și alte forme asociative din sectorul fructe-legume, recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit legislației comunitare și a legislației naționale specifice în vigoare, precum și de cooperativele agricole organizate în conformitate cu Legea cooperației agricole nr.566/2004, cu modificările și completările ulterioare, se iau în calcul la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv de către aceste entități.

Reglementarea a avut în vedere cadrul legal prin care se instituie obligația pentru anumite forme de organizare de tipul organizațiilor de producători să achiziționeze produsele membrilor proprii și să le comercializeze.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce nu leagă sau se fac fructe puține la cireș

O înflorire abundentă nu întotdeauna înseamnă și o cantitate...
‹ adv ›

Cum limităm pagubele provocate de grindină la vița de vie

Dintre plantele cultivate, vița de vie este una dintre cele mai afectate de acest factor de risc - grindina,...

Prognoză INHGA: Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în luna mai şi peste în iunie şi iulie

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa sub media multianuală în luna...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole