5.2 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAplicarea giberelinei (GA₃) la vița de vie. Particularităţile aplicării la soiurile cu...

Aplicarea giberelinei (GA₃) la vița de vie. Particularităţile aplicării la soiurile cu seminţe

În viticultură, giberelina (GA3) se utilizează pentru mai multe scopuri:

  • creșterea productivității;
  • creşterea mărimii bobiţelor;
  • majorarea uniformităţii bobiţelor;
  • obţinerea strugurilor lacşi;
  • îmbunătăţirea calităţii recoltei strugurilor pentru vin;
  • inducerea apireniei.

Cercetările acţiunii giberelinei (GA3) asupra organelor generative ale viţei de vie sunt destul de specifice. În practică, în sectorul strugurilor de masă, aplicarea giberelinei o putem clasifica ca operaţie:

  • obligatorie – unde fără aplicarea ei, nu se poate de obţinut producţie comercială, şi, se recomandă pentru majoritatea soiurilor fără seminţe (apirene) şi cele cu flori funcţional feminine (Lora);
  • suplimentară – aplicarea giberelinei la struguri sporeşte aspectul marfar considerabil, prin majorarea dimensiunilor bobiţelor ori uniformizarea lor. Se recomandă la soiurile ce se caracterizează prin mărgeluire accentuată (Codreanca, Podaroc Zaporojiu, Cardinal, Muscat de Hamburg, Alb de Suruceni, etc).

Cercetările efectuate la soiul Codreanca pe parcursul anilor 2010-2012, au reliefat mai multe particularităţi ale aplicării giberelinei la soiurile ce au probleme în timpul înfloritului, ce apoi se manifestă prin boabe neuniforme – mărgeluire.

‹ adv ›

Aşadar, pentru a obţine producţie calitativă la soiul Codreanca trebuie de efectuat obligatoriu un complex de măsuri, cum ar fi: normarea încărcăturii cu rod, desfrunzitul înainte de coacere, cârnitul lăstarilor şi aplicarea regulatorilor de creştere (GA3, etephon).

Analizând datele experimentale, atestăm că aplicarea giberelinei (GA3) a dus la majorarea greutății medii a strugurelui cu 28,0-71,5% față de martor – factor decisiv al majorării productivității butucilor.

Analiza statistică a datelor, în ceea ce priveşte greutatea medie a strugurilor şi a bobiţelor, ne indică o diferenţă semnificativă între variantele GA3–60 mg/l, GA3–80 mg/l şi martor. Majorarea greutății medii a strugurilor a avut loc, preponderent, pe baza influenței giberelinei (GA3) asupra greutății medii a bobițelor (tab. 3.1).

În cazul soiului Codreanca lungimea sub influenţa giberelinei (GA )₃ n-a suferit schimbări
esenţiale, însă trebuie de menţionat că parametrii strugurilor capătă cele mai scăzute valori la
varianta GA –80 mg/l, ceea ce a avut o influenţă majoră asupra compactităţii strugurilor, luând în consideraţie că greutatea medie a strugurilor la această variantă a fost cea mai mare (tab. 3.1).

Cu toate că valorile greutăţii medii a strugurilor şi a bobiţelor la variantele cu aplicarea giberelinei (GA₃) în concentraţie de 60 şi 80 mg/l au fost cele mai mari, din cauza compactităţii excesive, o parte importantă din strugurii variantei GA –80 mg/l nu au corespuns cerinţelor calităţii.

Greutatea medie a strugurilor este un indicator relativ stabil al caracteristicii soiului, însă el
poate varia în funcţie de factorii climaterici şi de tehnologia de cultivare aplicată. Analiza greutăţii medii a strugurilor în dinamică la martor comparativ cu varianta GA –60 mg/l, scoate în evidenţă aceeaşi variaţie pe parcursul anilor de cercetare, ea constă într-o diferenţă dintre variante de 65,5% în 2010, de 51,1% în 2011 şi 81,4% în 2012, în favoarea variantei cu aplicarea giberelinei (GA₃).

Analiza influenţei giberelinei (GA₃) asupra greutăţii medii a 100 de bobiţe în dinamică pe
parcursul anilor de cercetare reliefează un moment important, şi anume, cu cât condiţiile climatice din timpul înfloritului sunt mai neprielnice pentru polenizare şi fecundare, cu atât influenţa giberelinei (GA₃) asupra greutăţii medii a 100 bobiţe este mai mare.

Diferenţa cea mai mare între martor şi varianta GA –60 mg/l s-a atestat în anul 2012 (63,5%), ce a coincis la martor cu o cotă foarte ridicată de bobiţe meiate şi mărgeluite (42,0 şi 8,3%) şi cu dezvoltarea unui număr mic de seminţe în 100 bobiţe (45 buc.), iar diferenţa cea mai mică s-a înregistrat în anul 2010 (23,4%), când la varianta martor s-a dezvoltat o cotă mai mică de bobiţe meiate şi mărgeluite (10,8 şi 15,7%) şi cel mai mare număr de seminţe în 100 bobiţe (115 buc.) (fig. 3.3).

După cum s-a menţionat deja, condiţiile climatice din timpul înfloritului pe parcursul anilor
de studiu au fost diferite, ceea ce a influenţat în mod divers dezvoltarea seminţelor, greutatea
medie, numărul bobiţelor şi gradul de dezvoltare al lor.

Spre deosebire de factorul climateric, giberelina (GA₃) aplicată în perioada creşterii active a
bobiţelor a determinat un grad ridicat de dezvoltare a bobiţelor şi micşorarea cotei bobiţelor
nedezvoltate.

Trebuie de ţinut cont că giberelina se aplică local (doar strugurele), altfel nimerind pe
frunze, lăstari influenţează negativ fertilitatea ochilor şi rezistenţa coardelor la iernare
pentru anul următor.

La soiurile apirene, bobiţele în majoritatea cazurilor sunt natural mărunte, ceea ce este legat
de absenţa seminţelor, care sunt centre de sinteză a giberelinelor. Cele mai bune rezultate, la soiurile apirene se obţin în cazul aplicării giberelinei (GA) în concentraţie de 75-100 ppm după înflorit o dată sau în mod repetat, iar la cele cu seminţe o dată în doză de 50 ppm.

În ceea ce priveşte perioada de aplicare, pentru majoritatea soiurilor apirene „fereastra” pentru aplicarea giberelinei (GA) cu răspuns maximal asupra dimensiunilor bobiţelor este foarte scurtă – atunci când diametrul bobiţei este de 4-5 mm.

În Egipt, există aşa termen ca „săptămâna giberelinei”, ce înseamnă o perioadă scurtă în
care, obligatoriu, trebuie să se reuşească tratarea strugurilor cu giberelină (GA)₃.

Rezultatele cercetărilor efectuate în condiţiile Moldovei ne permit să recomandăm
în producţie la cultivarea soiurilor de struguri pentru masă aplicarea giberelinei (GA) în perioada creşterii active a bobiţelor (diametrul bobiţei – 3-6 mm), în concentraţii de:

  • 50 mg/l pentru soiurile cu seminţe şi cu floare funcţional feminină;
  • 100 mg/l o dată sau în mod repetat pentru soiurile apirene.

V-ar putea fi util și articolul Inducerea apireniei sau cum dintr-un soi de struguri cu seminţe faci unul fără semințe.

Figura B. Influenţa giberelinei (GA ) asupra intensităţii colorării şi uniformitatea bobiţelor la Martor (A) şi GA -60 mg/l (B) a ₃ soiului Codreanca. SRL „Terra-Vitis”, 16.08.2010
‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Care este perioada de aplicare a Gibb A3 dacă acum este depășită perioada, se face numai în zona ciorchinelui , sau pe întreaga masă foliară ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative, care au o importanţă majoră pentru viţa de vie şi...

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole